Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vindkraft-utbygginger:

Vil ha mer lokal makt

Kommunene og lokalbefolkningen bør ha større mulighet til å stanse vindkraftprosjekter, men det er naivt å tro at man får til endringer uten strid, sier Jonas Gahr Støre. Fredag viser regjeringen kortene i den betente vindkraftsaken.

KRAFT: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre oppsummerer halvåret på Blå i Oslo med Akerselva i bakgrunnen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRAFT: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre oppsummerer halvåret på Blå i Oslo med Akerselva i bakgrunnen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke gjennomførbart i lengden å føre en politikk som mange opplever strider mot deres rettferdighetssans og påfører urimelige belastninger, sier Jonas Gahr Støre.

Arbeiderparti-lederen står ved Akerselva, som har gitt vannkraft til Oslo i hundrevis av år.

I dag er det vindkraften som bygges ut i Norge og regjeringen legger fredag trolig fram stortingsmeldingen om næringens framtid. Det har det siste året vært stans i behandlingen av nye vindkraftkonsesjoner i påvente av hva som kommer fra regjeringen.

Samtidig raser et folkelig opprør mot vindkraftutbygginger som allerede har fått konsesjon - og som er blitt langt mer massive enn det man lokalt først sa ja til.

Strid

- Vi må trekke lærdom av det som har skjedd de siste årene. Arbeiderpartiet er for at vind kan bli en viktig energikilde, men kommunene må få en større innflytelse når disse beslutningene tas, sier Støre, som ikke vil .

- Jeg er skeptisk til et lokalt veto, men vi har en diskusjon om det er Plan- og bygningsloven som skal ligge til grunn for vedtak eller annen form for sterkere kommunal innflytelse over beslutningene, sier Støre.¨

Ap-lederen mener også at manglende folkelig oppslutning om prosjektene delvis kan forklares med at det ikke er norsk kapital og industri som står bak de enorme anleggende.

- Veldig mye av dette er basert på utenlandsk kapital og teknologi.

- Folk føler det som et overgrep?

- Ja, ja. Men drar du til Fosen, Norges største anlegg, så er det ikke strid. Det er to sider. Å tro at vi får til endringer uten strid, er naivt, sier Støre.

Frp's vindbud

Fremskrittspartiet satt sentralt i regjeringen med olje- og energiministeren inntil i vinter. Som opposisjonsparti har allerede Frp vist kortene sine og lansert sju bud for framtidas vindkraftutbygging (se faktaboks).

Og litt overraskende for noen, kanskje: Frp høstet umiddelbar ros fra både Greenpeace og interesseorganisasjonen Norwea.

- Hvis Støre virkelig er opptatt av at vindkraftutbygging skal være lokalt forankret og at kommunene alltid skal ha siste ord, er det bare å gi støtte til Frp's krav til den kommende vindkraftmeldingen, sier energipolitisk talsperson Jon Georg Dale i Frp med henvisning til sine vindbud.

Et stridstema som seiler opp i skyggen av vindkraftdebatten er hvordan vannkraften kan fornyes. Mens vindkraften mottar subsidier, betaler vannkraften ekstraskatt i form av grunnrente.

Vannkraften i spill

Støre er åpen for å se på skatteregime på vannkraften for å sikre at man får mest kraft for pengene.

- Vi er åpne for å vurdere ulike modeller i beskatningen så Norge kan få til mer utvikling av vannkraften og få ut mer energi og større ressurser, sier Støre.

Frp kom i forrige uke med to representantforslag som går inn for å endre skatteregimet og vernebestemmelsene i vassdragene.

- Kan vi endre dette vil vi frigjøre kraft som gjør flere omstridte vindkraftutbygginger helt unødvendige og overflødige - uten store naturinngrep, sier Terje Helleland (Frp).

ACER: Da Stortinget til slutt fikk flertall for Acer, var det med et dypt splittet Arbeiderparti. Her forklarer Lars Thue hva Acer handler om og hvorfor det skaper slik splid. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!