Vil ha mer perm for pappa

Han ble beskyldt for å prioritere politikk foran Una (1) da han ble valgt til saksordfører for barnehagereformen. Nå er Trond Giske (37) i pappaperm - og lover å holde seg borte fra stortingssalen i fire måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-politikeren tar bare en måneds lovbestemt pappaperm, men inklusive Stortingets sommerferie skal han være hjemme i fire måneder mens samboer Anne Grethe Moe (34) jobber.

For kort tid

- En måned er for lite, sier Giske. Derfor vil han nå utvide pappapermisjonen for alle fra én til tre måneder.

Giske er på trilletur med Una i Sofienbergparken denne nydelige sommerdagen.

- Dette er på mange måter en stor deilig hage for oss, sier Giske, som bor i en leilighet med utsikt til parken midt i Oslo. Som seg hør og bør kommer han halsende nesten en halvtime for seint.

- Bleieskift og sånn, vet du. Er det noe man lærer av å få barn er det at ting tar den tida det tar. Ikke kan jeg bestemme når det passer henne å bruke bleia, sier Giske.

- Noe annet du har lært av å bli far?

- Man får noe i livet som er viktigere enn alt annet. Viktigere enn en selv, politikk - ja, alt. Det er fantastisk, sier han. Datteren har ikke minst medført en helt annen bruk av tid.

- Det blir mye mindre reising. Terskelen for å si ja er blitt mye høyere. Et annet eksempel er at jeg elsker å gå på kino, men etter at Una kom til verden har jeg sett to filmer, begge i «embets medfør». Giske er kjent for å være svært dyktig til å lage solide sosiale nettverk. Hans politiske motstandere kan derfor kanskje glede seg over at det blir lite tid til «øl med gutta» om dagen.

Vil utvide

- Jeg er så heldig at jeg kan være hjemme i fire måneder til sammen fordi dette faller sammen med Stortingets ferie, mens de fleste menn bare tar en måned. Det mener jeg er for kort tid. Derfor mener jeg permisjonstida forbeholdt far bør utvides til tre måneder. Dette må ikke tas fra den permisjonen mor kan ta, men komme i tillegg, slik at permisjonstida totalt utvides fra 12 til 14 måneder, sier han.

- Permisjonstida skal ikke brukes til å være «barnevakt». Far må ha det hele og fulle ansvar. Holde orden på klær, passe måltider og så videre. Det tar mer enn en måned å innarbeide slikt, slår Giske fast.

Tid tar det også å lære små knøtt å gå, men denne sommerdagen mener Una tydeligvis at tida er inne for å ta sine første skritt på egen hånd. Med ustø gange vandrer hun de fire-fem skrittene til pappas trygge favn.

- Se! Hun går! Det er første gang! jubler en stolt far. Akkurat så rørt som alle foreldre er når de håpefulle tar sine første skritt.

- Det er herlig å ha pappaperm!

SE, HUN GÅR! En stolt Trond Giske i et stort øyeblikk i alle foreldres liv barnets første skritt. Nå vil han gi fedre tre måneders permisjon.