Vil ha mer politi på gata, flere byvakter og flere nattbusser

Politimesteren og byrådslederen holdt pressekonferanse om ransbølgen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland holdt klokka 13 en pressekonferanse etter et ekstraordinært møte i Politirådet. Temaet var de mange personranene som har preget hovedstaden de siste månedene.

Politimesteren og byrådlederen la fram en rekke tiltak de vil gjennomføre for å få bukt med ransbølgen:

Politiet vil styrke bemanningen både ute i gatene og på etterforskningssiden.

Byrådet vil styrke ordningen med byvakter. Dobbelt så mange vakter vil være synlig i bybildet på dag-, kveld-, og nattestid.

Byrådet vil ha vakter ved taxiholdeplasser i sentrum i de mest hektiske timene.

Flere som er ute på jobb for kommunen, som skjenkekontrollører, skal synliggjøres med uniformer.

Busstilbudet på nattestid utvides, og det vil være flere busser i beredskap hvis trykket blir stort enkelte netter.

Krevende situasjon - Situasjonen knyttet til personran de siste månedene har vært krevende. Møtet har vært et godt møte, hvor vi har utvekslet synspunkter og konkrete tilnærminger når det gjelder tiltak både på kort og lengre sikt, sier politimesteren.

Han sier at politiet de siste månedene også har fått inn eldre anmeldelser.

- Det har vært ran helt tilbake til 2012 som anmeldes i år. Det er verdt å merke seg at da vi gikk gjennom voldtekstallene for ett til to år siden så vi det samme fenomenet da. Mye oppmerksomhet rundt en type kriminalitet generer flere anmeldelser. Det er positivt.

Sjøvold forteller at de fleste ranene skjer i helgene, og at lørdag og søndag er spesielt kritiske dager. De fleste ranene skjer i sentrumsnære områder, og politiet ser ofte at flere operer sammen.

- Det brukes kniv, og i få tilfeller skytevåpen, sier han.

Politimesteren opplyser at politiet vil styrke bemanningen og bruke mer tid på å analysere data slik at de kan få et bedre bilde av når og hvor ranene begås.

- Vi har et behov for å finne ut av hva som motiverer disse menneskene til å begå slike ran, sier han.

Flere byvakter og nattbusser Byrådsleder Stian Berger Røsland forteller at de fram mot jul ønsker å styrke ordningen kommunen allerede har med byvakter, som er kommunens egne folk og innleid mannskap som har i oppgave å være tilstede i bybildet.

- Disse må overhodet ikke sammenlignes med politifolk, men jeg tror det å ha synlige, edru, voksne mennesker i byen gir en positiv effekt. Vi ser for oss en fordobling av dagens kapasitet både på dag-, kveld,- og nattestid, sier Røsland.

Byrådet vil også ha vakter på taxiholdeplasser i de mest hektiske timene nå som vi går inn i julebordsesongen. I tillegg vil Røsland utvide busstilbudet i hovedstaden på kveld- og nattestid, slik at folk kommer seg ut av byen og hjem på en tryggere måte.

- Vi vil også ha busser i beredskap hvis trykket blir veldig stort enkelte kvelder, sier Røsland.

De som er ute i bybildet på jobb for kommunen skal synliggjøres bedre ved hjelp av uniformer. Dette gjelder blant annet skjenkekontrollører og uteseksjonen.

Unge gjerningspersoner I september mottok politiet 103 ransanmeldelser, mens de i oktober mottok 120. Så langt i oktober har det kommet inn 58 anmeldelser om ran.

22 antatte gjerningspersoner fra ranene i november er identifisert. Av disse er ni personer under 18 år, viser fersk statistikk fra Oslo politidistrikt. Året så langt har hatt en økning på 11,9 prosent sammenlignet med i fjor.

For å få bukt med de mange ranene og ransforsøkene har politiet etablert en ny ransgruppa på Grønland politistasjon. Også politistasjonen på Stovner har satt ned et eget etterforskningsteam på åtte etterforskere som skal bidra.

- Vårt mål er å unngå at en ny person skal utsettes for et ran. Ungdom tør ikke gå på skolen, de tør ikke alene på trening eller til buss og bane på kvelden. Det er en enorm innskrenkelse på bevegelsesfriheten til offeret og hele dens familie, sier stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon.

- Maktesløse Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, uttalte i forrige uke til Dagbladet at barnevernet burde hatt større makt til å hjelpe politiet med forebyggende arbeid. Mange av de antatte gjerningspersonene er under 18 år gamle.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud / Dagbladet
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud / Dagbladet Vis mer

- Vi føler oss maktesløse. Det skal mye til før mange av de som står bak ranene faktisk kan straffes, fordi mange av dem er så unge, sa Stølen forrige uke.

Stølen understreker at det ikke er utelukkende ungdom som står bak ranene, men også østeuropeere og andre som er på besøk i landet.

HOLDER PRESSEKONFERANSE: Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HOLDER PRESSEKONFERANSE: Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer