Vil ha mer skatt

Millionærforfatter Jostein Gaarder (45) liker ikke å kommentere sin egen økonomi, men tar nå bladet fra munnen: - Folk med så høy inntekt som meg bør betale mer skatt, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og NINA HULTHIN

I fjor skattet Gaarder 13,3 millioner kroner.

Med en lønnslipp på 43,8 millioner kroner hadde han Oslos 12. høyeste inntekt i fjor. Nettoformue: 29,8 millioner.

- Folk som har så høy inntekt som meg, kunne godt betalt mer skatt. Skattetrykket er altfor mildt. At vi har for lav skatteprogresjon her i landet uttrykkes nettopp ved mine egne tall i Oslo-likningen, sier forfatteren.

- Og jeg har opprettet et miljøfond som årlig skal dele ut en internasjonal miljøpris på 100000 dollar til en enkeltperson eller organisasjon som har stått på innen miljø og utvikling. Sofiestiftelsen vil for første gang dele ut prisen 15. juni.

40 språk

«Sofies verden» er solgt i 14 millioner eksemplarer, er utgitt på 40 språk, og rives fortsatt ned av salgshyllene.

- Men av alle mine millioninntekter skyldes en stor andel andre bøker enn «Sofies verden».

I 1995, da den var verdens mest solgte bok, fikk jeg brev fra min forlegger i Tyskland: Han beklaget at «Kabalmysteriet» bare var den nest mest solgte boka i landet.

Den nådde dessverre ikke helt opp siden «Sofies verden» fortsatt var nummer én.

- Penger har aldri vært drivkraften i mitt forfatterskap, understreker Gaarder, som er opptatt av at det stadig fokuseres mer på penger.

- Men å kommentere grådighetskulturen passer ikke i denne sammenheng.

I skarp kontrast til Gaarder hadde Bjørn Rune Gjelsten, en av Norges mektigste menn, null i inntekt i fjor. Han unngikk også store skatteinnbetalinger.

Mangemillionæren bidro bare med 1,4 millioner til fellesskapet.

I fjorårets Oslo-likning hadde Gjelsten 101,8 millioner kroner i inntekt.

Tærer på reserver

- Gjelsten, Hegnar og de andre med null i inntekt har sannsynligvis levd på sine reserver, forklarer direktør Erik Stenbeck i Skattebetalerforeningen. Mens Gjelsten hadde null i formue i 1996, er denne nå økt til 76 millioner kroner. Men formuen er trolig enda større. Dagens skattesystem innebærer at likningsverdi både på bolig og aksjer er langt lavere enn den reelle verdien. Bare aksjeposten Gjelsten eier i Aker RGI er priset til nærmere 340 millioner.

SNILLESTE GUTT I SKATTEKLASSEN: Jostein Gaarder betalte 13,3 millioner i skatt, og mener det er for lite. - Skattetrykket er altfor mildt, mener forfatteren.