Vil ha mer våpen:
- Absurd

Bare få dager etter skoleskytingen i Texas, tar Donald Trump til ordet for mer våpen. - Absurd, sier ekspert.

TALTE: Donald Trump talte på NRA-årsmøte natt til lørdag. Foto: Reuters / NTB
TALTE: Donald Trump talte på NRA-årsmøte natt til lørdag. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble 19 elever og to lærere ved en skole i Uvalde i Texas drept, etter at den antatte gjerningsmannen Salvador Ramos (18) entret skolen med en AR-15 rifle.

Tre dager seinere, natt til lørdag norsk tid, sto den tidligere presidenten i USA, Donald Trump, på talerstolen på årsmøtet til National Rifle Association (NRA), der han tok til ordet for mer våpen.

Mer våpen

Trump ankom talerstolen tre timer etter tidsskjema.

- Det var en barbarisk handling som har sjokkert landet. Det var helt forferdelig å se og høre om de brutale drapene på 19 elever og to lærere. Unge, uerstattelige sjeler ble stjålet av en ondskap ingen ord kan beskrive, innledet han før han leste opp navnene på de døde.

Den tidligere presidenten omtalte gjerningspersonen som «pur ondskap og hat», men understrekte at problemet er psykisk helse og ikke våpnene i seg selv.

- Å innskrenke de fundamentale rettighetene lovlydige amerikanere har til å beskytte seg selv, er ikke svaret. Det har det aldri vært, sa han og fortsatte:

USA: Tirsdag 24. mai tok Salvador Ramos seg inn på en barneskole i Uvalde, Texas. Video: Reuters / Facebook / Twitter. Vis mer

- Landet trenger ikke strengere våpenlover. At det eksisterer ondskap i verden er ingen grunn til å avvæpne lovlydige borgere. Ondskapens eksistens er en av de aller beste grunnene til å væpne dem.

Dersom bare kriminelle er i besittelse av våpen, vil situasjonen bli mye verre. Våpenfrie soner» er det aller farligste, for da kan man ikke forsvare seg, ifølge Trump.

For å understreke dette, inviterte han Jack Wilson opp på scenen. Wilson skal ha reddet flere personer fra en aktiv skytter i Fort Worth i 2019, da han skøt og drepte gjerningspersonen. Dette viser ifølge Trump viktigheten av at også «lovlydige borgere» eier våpen.

- Absurd

Rådgiver i Civita og USA-ekspert, Eirik Løkke, er ikke overrasket over at Trump tar til ordet for mer våpen.

- Selv om han uttrykte empati for lokalsamfunnet og familiene rammet av skytingen i Texas, var retten til å bære våpen og å forsvare seg selv det sentrale ved talen, sier han til Dagbladet og legger til:

- Hans løsning på problemet er mer våpen i hendene på lovlydige borgere. Våpen redder liv. Jo mer, jo bedre. Det framstår absurd i Europe og Norge, som har en helt annen våpenpolitikk.

- INGEN ENDRING: TV-personlighet Rick Kirkham har nylig vært i Texas, og gjestet Dagbladet TVs studio for å diskutere skoleskytingen i Uvalde i Texas Vis mer

For å forhindre flere skoleskytinger i framtiden, foreslo ekspresidenten bedre sikkerhet ved skolene. Han ønsket at alle bygninger bare har én inngang med metalldetektorer og store gjerder som hindrer uautorisert inngang. Han mente også at lærere burde få våpentrening og at det til enhver tid skulle være væpnede vakter - helst politibetjenter - på skolene.

- Om USA har 40 milliarder dollar å sende til Ukraina, har vi også råd til dette, sa han.

Tanken er at dette vil virke avskrekkende for kriminelle og personer som potensielt kunne gjennomført slike handlinger, sier USA-eksperten.

- Er det realistiske løsninger?

- Det er ikke urealistisk i et land som USA, der metalldetektorer og vakter er relativt vanlig, og hvor det nå sprer seg en frykt for framtidige skoleskytinger.

Han fortsetter:

- Men det innebærer å gjøre barneskoler om til væpnede fort. Det ville vært tragisk for USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer