Vil ha motgift i nesespray

Kan hindre overdosedødsfall, mener Arild Knutsen.

KAN REDDE LIV Lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen (til venstre), vil ha motgift som nesespray ut i rusmiljøene. Her snakker han med helseminister Bjarne Håkon Hanssen under åpningen av det nye døgnåpne rustilbudet 24SJU i Oslo. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet
KAN REDDE LIV Lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen (til venstre), vil ha motgift som nesespray ut i rusmiljøene. Her snakker han med helseminister Bjarne Håkon Hanssen under åpningen av det nye døgnåpne rustilbudet 24SJU i Oslo. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I siste nummer av = Oslo, som kom på gata i dag, tar lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk til orde for å ta i bruk nesespray med motgift mot heroin.

Han mener denne sprayen bør tas i bruk i Norge, og deles ut i rusmiljøene for å kunne redde liv på gata.

- De fleste som tar en overdose er sammen med noen, og hvis de da har en slik nesespray vil man kunne redde liv, sier Arild Knutsen til Dagbladet.

Les også: Det haster. Vi dør.Rekord i overdoserNaloxon er en kortvirkende motgift mot heroin, som ved umiddelbar tilførsel etter en overdose kan forhindre dødsfall eller hjerneskade. I fjor døde 179 personer av overdose i Norge. Mer enn 3000 mennesker har dødd siden 1998, noe som gjør oss til det tredje verste landet i verden, etter Luxemburg og Estland.

Mens det i Norge er 70 overdosedødsfall per million innbygger, er det samme tallet i Frankrike sju.

Arild Knutsen mener utdeling av nesespray med motgift kan være et tiltak for å få ned dødstallene.- Naloxon bør deles ut gratis til rusmiddelavhengige, pårørende, støttespillere og de som jobber ved de kommunale lavterskeltiltakene, sier Knutsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.