Vil ha motgift i nesespray

Kan hindre overdosedødsfall, mener Arild Knutsen.

KAN REDDE LIV Lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen (til venstre), vil ha motgift som nesespray ut i rusmiljøene. Her snakker han med helseminister Bjarne Håkon Hanssen under åpningen av det nye døgnåpne rustilbudet 24SJU i Oslo. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet
KAN REDDE LIV Lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen (til venstre), vil ha motgift som nesespray ut i rusmiljøene. Her snakker han med helseminister Bjarne Håkon Hanssen under åpningen av det nye døgnåpne rustilbudet 24SJU i Oslo. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I siste nummer av = Oslo, som kom på gata i dag, tar lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk til orde for å ta i bruk nesespray med motgift mot heroin.

Han mener denne sprayen bør tas i bruk i Norge, og deles ut i rusmiljøene for å kunne redde liv på gata.

- De fleste som tar en overdose er sammen med noen, og hvis de da har en slik nesespray vil man kunne redde liv, sier Arild Knutsen til Dagbladet.

Les også: Det haster. Vi dør.

Rekord i overdoser

Naloxon er en kortvirkende motgift mot heroin, som ved umiddelbar tilførsel etter en overdose kan forhindre dødsfall eller hjerneskade.

I fjor døde 179 personer av overdose i Norge. Mer enn 3000 mennesker har dødd siden 1998, noe som gjør oss til det tredje verste landet i verden, etter Luxemburg og Estland.

Mens det i Norge er 70 overdosedødsfall per million innbygger, er det samme tallet i Frankrike sju.

Arild Knutsen mener utdeling av nesespray med motgift kan være et tiltak for å få ned dødstallene.

- Naloxon bør deles ut gratis til rusmiddelavhengige, pårørende, støttespillere og de som jobber ved de kommunale lavterskeltiltakene, sier Knutsen.

Han peker på at Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at de som jobber i tiltak rettet mot heroinavhengige må ha muligheten til å administrere naloxon.

Les mer her.

- God ide
Rusforsker og professor Helge Waal har ingen motforestillinger mot et prøveprosjekt med naloxon i nesespray, og synes det kan være en god ide.

- Dette er det samme virkestoffet som brukes av ambulansepersonell og helsevesenet i sprøyteform. En slik nesespray vil være mer tilgjengelig, og vil nok kunne redde noen, sier Helge Waal, og legger til at det for de rusavhengige selv kan være et meningsfylt instrument.

- Middelet må tas ganske raskt etter en overdose. Den eneste faren er at dersom man våkner opp ganske fort etter overdosen, mens naloxonen fortsatt virker, kan man risikere å få en dobbeltvirkning dersom man setter et nytt skudd med heroin, sier Helge Waal, som likevel ikke ser dette som et stort problem.

Erstatter ikke ambulansepersonell
Arild Knutsen understreker at en slik nesespray ikke skal erstatte ambulansepersonell med medisinsk ekspertise.

- Det begrunner aldri at man ikke skal ringe ambulansepersonell. Alle som har satt en overdose trenger hjelp, og de trenger et sted å gå etterpå, sier Arild Knutsen.

Det har vært gjort forsøk med en slik nesespray i Storbritannia, og Arild Knutsen har selv møtt en brukerrepresentant fra Skottland som hadde gode erfaringer med sprayen.

- De evalueringer jeg har sett har vært moderat positive, sier professor Helge Waal, som peker på at dersom man skal starte et slikt prosjekt i Norge må middelet først godkjennes av Statens legemiddelverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer