Vil ha narkokafé for heroinister

En offentlig drevet kafé i Oslo sentrum, hvor narkomane kan møtes og sette heroinsprøyter, mens helsepersonell passer på at ikke noe går galt. Det foreslår tidligere leder av overdoseteamet, Rolf Dieter Cron.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ønsker et offentlig finansiert samlingslokale for narkomane. En kafé eller et møtested, hvor de kan treffes. I kaféen skal det også være et eget rom, hvor narkomane kan sette sprøyter mens medisinsk personell overvåker, sier Cron til Dagbladet :på nettet. Han har vært i Tyskland og Sveits for å se hvordan slike kafeer fungerer.

- Hvis vi er til stede, kan vi forhindre overdosedødsfall. Ikke bare ved å yte rask hjelp ved overdosene, men også ved å gi de narkomane en samtalepartner når de ruser seg. Da kan vi fortelle folk som har drukket alkohol, at de må være forsiktige med å blande alkoholrus og medikamenter.

- I tillegg kommer det tilreisende til byen for å kjøpe stoff. Disse har ingen tilknytning til byen. Ved å opprette et møtested, kan de treffe medisinsk personell og få egne tillitspersoner de kan forholde seg til.

Cron vil at narkokafeen skal bygges i Oslo sentrum.

- 10-20 prosent av overdosedødsfallene skjer innen 500 meters avstand fra Oslo S. Sprøyterommet bør ligge der de narkomane holder til. Det vil ikke være uproblematisk, men vi må huske at dette er mennesker. Mitt krav er at forslaget om sprøyterom diskuteres meget seriøst. Det vil ikke løse overdose-problemene, men bør uansett vurderes.

Han er ikke redd for at narkokafeer kan bli et handlesenter for narkotika.

- Det skal være strengt forbudt med narkotikahandel i møtestedet. Det vil bli en drakamp mellom personalet og klientellet, men i land som allerede har sprøyterom, er ikke narkosalg i rommene noe problem.