Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter nye Nav-skandaler

Vil ha Nav-svar fra Erna

Stortingets «sjefgransker» rystes av skattetabben som rammet tusener av Nav-klienter. Hun frykter nye skandaler og retter pekefingeren mot statsministeren.

VIL HA SVAR: Statsminister Erna Solberg (H) har havnet i kontrollkomiteens søkelys når Nav-skandalen nå virker å ha vokst ytterligere i omfang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA SVAR: Statsminister Erna Solberg (H) har havnet i kontrollkomiteens søkelys når Nav-skandalen nå virker å ha vokst ytterligere i omfang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Nav-skandalen vokser, og jeg tror ikke vi har sett slutten på den ennå, sier Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen til Dagbladet.

VOKSER: Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen mener Erna Solbergs rolle i Nav-saken blir viktig å se nærmere på. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VOKSER: Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen mener Erna Solbergs rolle i Nav-saken blir viktig å se nærmere på. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Hun er saksordfører for behandlingen av Nav-saken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. At skattedirektør Hans Christian Holte overfor NRK i dag erkjenner 17.500 tilfeller der folk har betalt tilbake Nav-penger uten å få igjen skattepengene de har krav på, opprører henne kraftig.

- De har altså betalt skatt av trygd som de måtte betale. Det er ellevilt, sier Hansen, som også er første visepresident på Stortinget.

- Hvem vil krangle med skatteetaten? Iallfall ikke den som allerede er syk og sliten, fortsetter hun.

Peker på Erna

Ap-representanten mener statsminister Erna Solberg (H) nå må bringes på banen selv.

- Denne saken omfatter nå flere departementer og flere statsråder enn arbeidsminister Anniken Hauglie. Da er det naturlig å bringe inn statsministeren. Det er snakk om overgrep mot enkeltmennesker fra mange hold, sier Hansen.

Statsminister Erna Solberg viser til finansminister Siv Jensen for kommentarer til skattetabben. Jensen svarer på direkte spørsmål fra NTB at har tillit til skattedirektøren.

- Ja, det har jeg. Skatteetaten tar dette på høyeste alvor og tar ansvar. Jeg opplever at skattedirektøren har et inderlig ønske om å rydde opp i dette så raskt som mulig. Det er jeg glad for, sier hun.

- Betydelig antall

Hvert av de siste fem åra har Nav krevd tilbake rundt én milliard kroner fra folk som er avhengig av ytelser fra Nav, ifølge NRK. Disse pengene er det trukket skatt av på samme måte som for andre lønnsinntekter.

ALVORLIG: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener Nav-saken er alvorlig. Reporter: Torun Støbakk. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

I en pressemelding skriver Skatteetaten at det i de fleste tilfellene dreier seg om summer fra 500 til 5.000 kroner per person.

Torsdag kveld fortalte VG at statsminister Erna Solberg har bedt alle sine statsråder sjekke om deres eget departement har feiltolket EØS-regelverket.

- Denne saken viser alvorlige feil i praktiseringen av EØS-regelverket i norsk rett. For å forsøke å avdekke om tilsvarende feil har skjedd på andre områder og forhindre at nye feil skjer i framtida, har jeg bedt alle statsrådene gå gjennom sine sektorer, sier Solberg til avisa.

Det skal også gjelde departementenes underliggende virksomheter, inkludert direktorater, etater og tilsyn.

FMå svare

Statsministeren må forberede seg på å møte i kontrollhøring om Nav-skandalen 9. januar. Arbeiderpartiet går inn for å invitere henne når komiteen møtes på nytt kommende tirsdag.

- Det er naturlig å ta utgangspunkt i perioden tilbake til 2012 og innkalle tidligere statsråder, særlig de som har ansvar for Nav. Jeg tenker også det kan være naturlig å kalle inn statsministeren, sa saksordfører Eva Kristin Hansen til NTB i går.

SVs komitémedlem Freddy André Øvstegård har flere spørsmål han vil stille Erna Solberg.

- Hva foretok statsministeren og SMK seg i juni i år, da de fikk beskjed om praksisendringen i Nav om framtidige saker? Da hadde ikke alarmen gått ennå, påpeker Øvstegård overfor NTB. Han vil også vite hvordan Solberg kan ha tillit til Hauglies håndtering av saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media