Vil ha Nobel-seremonien til Kina

Verken fredsprisvinnerens kone, familie eller venner får dra til Oslo. Derfor ber de Jagland komme til Kina.

I FENGSEL: Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo får ikke motta Nobels fredspris 10. desember. Liu sitter fengslet fram til 2020, dømt for det kinesiske myndigheter mener er undergravende virksomhet. Foto: EPA/LIU XIA/SCANPIX
I FENGSEL: Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo får ikke motta Nobels fredspris 10. desember. Liu sitter fengslet fram til 2020, dømt for det kinesiske myndigheter mener er undergravende virksomhet. Foto: EPA/LIU XIA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet): Om tre uker deles Nobels fredspris ut i Oslo Rådhus. Der vil verken fredsprisvinneren selv, hans kone, familiemedlemmer eller venner fra Kina være til stede.

- Siden ingen av oss får komme til Norge, kan ikke Nobelkomiteen og deres formann komme til Kina? spør advokatene Mo Shaoping og Shang Baojun når Dagbladet møter dem.

Siden Thorbjørn Jagland leste opp Liu Xiaobos navn, har kinesiske myndigheter kjørt en systematisk svertekampanje og effektivt hindret at noen i kretsen rundt den kinesiske dissidenten får komme til Norge og delta på seremonien.

- Ingen av oss som bor på det kinesiske fastlandet har fått utreisetillatelse. Det må bli en historisk prisutdeling med mange tomme seter, sier Mo Shaoping.

I husarrest Han er Liu Xiaobos tidligere forsvarer og livslang venn med fredsprisvinneren og hans kone.

KOM TIL KINA: Liu Xiaobos tidligere advokat og livslange venn, Mo Shaoping, inviterer Nobelkomiteen til Kina. Advokaten vil gjerne få takke Jagland personlig. Foto: Sun Heidi Sæbø
KOM TIL KINA: Liu Xiaobos tidligere advokat og livslange venn, Mo Shaoping, inviterer Nobelkomiteen til Kina. Advokaten vil gjerne få takke Jagland personlig. Foto: Sun Heidi Sæbø Vis mer

Både fredsprisvinnerens kone, Liu Xia, og andre opposisjonelle er satt i husarrest. Liu Xia har de siste ukene verken hatt tilgang på telefon eller Internett.

Foran smijernsportene i Yuyuan Tannan Lu står sivilkledd politi og sjekker alle som går inn og ut. Foran Liu Xias leilighet har det dukket opp et stort blått skilt. Skiltet er så stort at det ikke lenger er mulig å se inn til Liu Xia. På skiltet står det «Beklager bygningsarbeidet og problemene det medfører».

- Kinas reaksjon på fredspristildelingen er ikke særlig klok eller intelligent. Den er barnslig og ikke verdig en stormakt, sier Mo.

- Kom til Kina Han forteller at opposisjonelle blir advart mot å snakke med utenlandske medier, at de blir døgnovervåket og forfulgt. Også utenlandske journalister i Beijing er blitt utsatt for press.

Etter at Dagbladet snakket med Mo har også han fått direkte advarsler mot å snakke med journalister.

UBELEILIG: Dette skiltet er kommet opp foran inngangen til fredsprisvinnerens kone, Liu Xia. Foto: REUTERS/SCANPIX
UBELEILIG: Dette skiltet er kommet opp foran inngangen til fredsprisvinnerens kone, Liu Xia. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Det skjedde etter at den berømte advokaten ville saksøke Kina, fordi de nektet ham utreisetillatelse.

Derfor ber han Nobelkomiteen komme til Kina.

- Kan de ikke i hvert fall gjøre et forsøk på å få visum, så kan de dele ut prisen her, sier de.

En annen fattigdom Begge advokatene sier de svært gjerne vil takke Nobelkomiteen og Jagland personlig for pristildelingen.

- De har gjort noe som er veldig modig og viktig. Det er ikke mange ting som kan få Kina til å reagere på den måten de har gjort.

LUKKET: Bak smijernsportene i Beijings Haidian-distrikt holdes fredsprisvinnerens kone avstengt fra omverdenen. Foto: AFP/SCANPIX
LUKKET: Bak smijernsportene i Beijings Haidian-distrikt holdes fredsprisvinnerens kone avstengt fra omverdenen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

De to advokatene sier de gjerne skulle sett at Kina våget å trykke Liu Xiaobos artikler og heller latt folk dømme selv, om de synes han er en verdig fredsprisvinner.

- Hva har dere å si til dem som mener kritikken mot Kina i kjølvannet av fredspristildelingen har vært urettferdig, og som mener at landet burde belønnes for å ha hjulpet millioner ut av fattigdommen?

- Da vil jeg sitere Obama. Han sa at rikdom uten frihet er bare en annen form for fattigdom, svarer Mo Shaoping.