Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha Nord-Korea tilbake på terrorliste etter dette drapet

- Vi skulle aldri ha tatt dem av lista i utgangspunktet, sier kongressmann Brad Sherman.

HALVBRØDRE: Kim Jong-nam og Kim Jong-un. Foto: AP Photos/Shizuo Kambayashi, Wong Maye-E, F/NTB Scanpix
HALVBRØDRE: Kim Jong-nam og Kim Jong-un. Foto: AP Photos/Shizuo Kambayashi, Wong Maye-E, F/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For ni år siden fjernet USA Nord-Korea fra sin liste over land som støtter terrorister. Nå krever både demokrater og republikanere at landet havner tilbake på lista, ifølge The Guardian.

Avisa skriver at det antatte attentatet mot Kim Jong-nam er årsaken.

Tverrpolitisk kampsak

Malaysisk politi pågrep i går en nordkoreansk mann i forbindelse med drapet på halvbroren til diktator Kim Jong-un. Jong-nams død har ført til at flere politikere vil revurdere om Nord-Korea støtter terrorvirksomhet.

- Vi skulle aldri ha tatt dem av lista i utgangspunktet, sier Brad Sherman, kongressmann for Demokratene, ifølge The Guardian.

Må bevise terror

Sherman får støtte av Colorado-senator Cory Gardner.

- Dette drapet viser nok en gang Nord-Koreas sanne natur, sier republikaneren.

Hvis meningsfellene skal vinne fram, må de bevise at Nord-Korea «gjentatte ganger har støttet internasjonal terrorisme».

Så sent som i sommer kom USAs utenriksdepartement fram til en annen konklusjon. Denne gikk ut på at Nord-Korea ikke hadde bidratt til terror siden 1987.

Blir HYLLET: Kim Jong-un. Video: Reuters Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Kinesisk kullstans

Dersom konklusjonen nå blir en annen, vil Nord-Korea havne i selskap med Iran, Sudan og Syria. Dette vil igjen påføre ytterligere press på regimet i landet.

Nord-Korea var allerede blant verdens mest sanksjonerte land før Kina i natt stanset all kullimport fra landet.

Dette etter at USAs utenriksminister, Rex Tillerson, etterspurte mer press på Nord-Korea fra verdens mest folkerike nasjon.

- Importstansen er på linje med FN-sanksjonene innført mot kommunistregimet i november. Disse var svar på landets femte atomvåpentest, heter det i en uttalelse fra det kinesiske handelsdepartementet.

Rammer Nord-Korea

Kina la ned forbud mot kullimport fra Nord-Korea i april, men restriksjonene tillot noe import for privatpersoner, ifølge NTB.

Nyhetsbyrået skriver at Kina er Nord-Koreas største kilde for handel og nødhjelp.

Søndagens avgjørelse vil frata Pyongyang en viktig kilde til utenlandsk valuta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling