Vil ha nordisk Darfur-styrke

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil foreslå en felles nordisk Darfur-styrke når hun møter sine nordiske kollegaer på Svalbard denne uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strøm-Erichsen er vert under det nordisk forsvarsministermøter som tirsdag og onsdag denne uken arrangeres på Svalbard.

På topp på møteagendaen står spørsmålet om en felles nordisk innsats i FN-operasjoner, deriblant i den kriserammende Darfur-provinsen i Sudan.

– Utviklingen i Darfur har aktualisert muligheten for en felles nordisk innsats i en FN-ledet operasjon i Afrika. Et beslektet spørsmål er på hvilken måte de nordiske land sammen kan bidra til å styrke FNs evne til å planlegge og lede stadig mer kompliserte fredsoperasjoner, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Det er ventet at FN vil komme med en offisiell henvendelse om norske soldater til en FN-styrke så snart det foreligger en resolusjon fra Sikkerhetsrådet. FN ønsker å erstatte 7.000 soldater fra Den afrikanske union i Darfur, men avventer klarsignal fra myndighetene i Sudan.

Foruten verten er deltakerne på møtet den finske forsvarsminister Seppo Kääriäinen, Sveriges forsvarsminister Leni Björklund, Danmarks forsvarsminister Søren Gade og den islandske ambassadøren Stefán Skjaldarson. (ANB)

NORDISK: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ønsker å få til en felles nordisk FN-styrke for å overse fredsavtalen i Darfur.