Vil ha nordisk statsborgerskap

Det er på tide at det nordiske samarbeidet går fra å være et rotete og papirløst forhold til å bli et ekteskap og samliv i ordnede former, mener gruppe i Nordisk råd.

IKKE BARE NORSK, MEN NORDISK: Nordisk Råd vil formalisere det nordiske samarbeidet.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
IKKE BARE NORSK, MEN NORDISK: Nordisk Råd vil formalisere det nordiske samarbeidet.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Parlamentarikerne foreslår derfor et fellesnordisk personnummer, og onsdag diskuteres forslaget i Oslo.

– Et felles personnummer for alle i Norden ville gjør det lettere for oss alle om vi ønsker å bosette oss, studere eller drive næringsvirksomhet i de nordiske landene og selvstyrte områdene, sier Britt Lundberg til NTB.

- Kompletteres

Politikeren fra Åland er Nordisk råds president i år.

– Det betyr ikke at vi vil avskaffe det nasjonale statsborgerskapet, men komplettere det. Det vil gi alle nordiske statsborgere de samme rettighetene og pliktene i det landet eller selvstyrte området de bosetter seg i. Hensikten er også å gjøre Norden til et enda mer kraftfullt, felles marked for kunnskap, varer, sysselsetting og fri bevegelse, sier Lundberg.

Forslaget har vært på høring og drøftes onsdag i Nordisk Råds velferdsutvalg på et møte i Oslo.

Uheldige utslag

Forslagsstillerne nevner flere eksempler på uheldige utslag av dagens ordning, hvor man ikke har et felles personnummer.

En dansk familie som har arbeidet og stiftet familie i Norge, kan ikke umiddelbart melde barna sine inn i en dansk folkeskole, fordi barna ikke har dansk personnummer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer