Vil ha Norge i Sikkerhetsrådet

Tyskland vil stemme for en plass til Norge i FNs sikkerhetsråd. Det skjer til tross for at to EU-land er med i kappløpet om de prestisjefylte plassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland har ikke gitt etter for det interne presset i EU om å støtte hverandre.

- Det er selvsagt viktig at en tung aktør som Tyskland har lovet oss støtte, sier spesialrådgiver Dag Wernø Holter i Utenriksdepartementet. Han leder Norges globale valgkamp for å få en av to ledige plasser i Sikkerhetsrådet fra 2001.

Fire land konkurrerer om de to ledige plassene forbeholdt vestlige land: EU-landene Italia og Irland, og Norge og Tyrkia. I generalforsamlingen avgir hvert land to stemmer. 120 stemmer skal til for å bli valgt.

Opprettholder

Tyskland ga tidlig signaler om at en av landets stemmer vil gå til Norge, men det var før Italia annonserte sitt kandidatur.

Nå har tyskerne sagt at de opprettholder støtten til Norge selv om to EU-medlemmer er med i konkurransen. Det betyr at i alle fall en av de to EU-kandidatene ikke får mektige Tysklands stemme under avstemningen i oktober 2000.

- EU koordinerer ikke stemmegivningen, men det er et internt press for å støtte hverandre, sier Wernø Holter.

Stemmebytte

Prisen Norge betaler er et løfte om å støtte Tysklands kandidatur i neste valg til Sikkerhetsrådet. Tyskland varslet i mars at de ønsker en plass i rådet fra 2003.

«Kjøp og salg» av stemmer er vanlig i kampen for posisjoner i internasjonale organisasjoner. Wernø Holter vil ikke forteller hvor mange land som har lovet å stemme for Norge, men sier «det er et stykke igjen» til 120. Etter det Dagbladet kjenner til har over 60 land lovet å stemme på Norge.

Afrika neste

Valgkampen skal nå rettes mot Afrika. I midten av juli reiser Wernø Holter og Norges FN-ambassadør Peter Kolby til Algerie for å delta på toppmøtet til Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU).

Her skal de drive valgkamp i møter og luncher med afrikanske ledere.

Norge har allerede sikret seg Sør-Afrikas stemme.