Vil ha Norge i Sikkerhetsrådet

Danmarks statsminister Poul Nyrup Rasmussen lover å støtte Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd. Da han møtte statsministerkollega Jens Stoltenberg i dag lovet han også å støtte den norske ønsket om et tettere forhold til EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmarks sosialdemokratiske statsminister er den første av de nordiske kollegaene som kommer på besøk til Jens Stoltenberg etter at han flyttet inn på statsministerkontoret.

Og de to har nok hatt mye å snakke om under det timelange møtet i formiddag. Blant temaene som ble drøftet var miljøsamarbeidet i Østersjø-regionen, videreføringen av Kyoto-avtalen, Norges forhold til EU og Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd.

EU fortsatt interessert i Norge

Nyrup Rasmussen sa etter møtet at Danmark kommer til å støtte Norge som kandidat til sikkerhetsrådet. Og til tross for EUs satsing mot Sentral- og Øst-Europa er den danske statsministeren ikke redd for at Norges tilknytning til EU skal bli svekket: - Det er fortsatt stor interesse i EU for et nært samabeid med Norge og den danske regjeringen støtter det norske ønsket om tettere relasjoner til EU.

Varsomt om gasskraft

Den danske statsminsieren trådde varsomt når det ble stilt spørsmål om hans syn på utbygging av norsk gasskraft for å erstatte dansk kullkraft i det norske kraftmarkedet.

- Vi har ikke bedt om en norsk gasskraftutbygging, men deler det norske ønsket om å begrense CO2--utslippene, sa Poul Nyrup Rasmussen.

Men han ville ikke si om han synes det var klokt av Jens Stoltenberg å ønske utbygging av gasskraftverk med dagens teknologi. - Det vil ikke være rett av meg å blande meg inn i den norske regjerings innenrikspolitiske dagsorden, var Nyrup Rasmussens korte svar.

Norges ører og øyne i EU

Jens Stoltenberg kalte Danmark for Norges øyne og ører i EU. Men ville ikke si noe om hvordan en eventuell ny folkeavstemning om EU-medlemskap kommer til å bli gjort. - Først må vi bestemme om EU-medlemskap skal på dagsorden igjen. Så får vi bestemme om det skal være én folkeavstemning, eller om det først skal være en avstemning om å søke medlemskap eller ikke, sa Stoltenberg.