KVALITET: Alain Rodríguez og konas kusine Odalis Gallardo, som eier huset, satser på kvalitet og vil gjerne ha norsk laks til sitt kjøkken i restauranten Waooh i Vedado i Havanna. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KVALITET: Alain Rodríguez og konas kusine Odalis Gallardo, som eier huset, satser på kvalitet og vil gjerne ha norsk laks til sitt kjøkken i restauranten Waooh i Vedado i Havanna. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Vil ha norsk laks til Cuba

- Den beste laksen i verden, sier cubansk restauranteier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Havanna, Dagbladet): - Du må skrive at vi vil ha norsk laks til Cuba. Den er den beste i verden, sier eieren av den private restauranten Waooh i Havanna, Alain Rodríguez til Dagbladet.

Private restauranter Han er en av mange cubanere med penger til å satse, lokale, lyst og ikke minst erfaring til å åpne egen restaurant. Kongressen til kommunistpartiet, som styrer Cuba, besluttet i 2011 at marked og privat drift er en del av sosialismen, om enn bare en liten del.

Mens familierestauranter med maks 12 stoler ble tillatt på 90-tallet, er større restauranter nå lov, og restauranteierne kan ha opp til 20 ansatte.

Tjener godt Wahooh har 17 ansatte som går i skift. Ifølge Rodríguez kan de tjene mer på tre dager enn en lege på en måned, på grunn av dricks. Derfor er jobbene her ettertraktet.

På spørsmål om restauranten går godt, nikker han fornøyd.

Beliggenheten kunne ikke vært bedre: Restauranten ligger midt i bydelen Vedado, rett overfor Hotel Habana Libre, og er dermed godt synlig for både turister og cubanere.

Satser på kvalitet Ikke alt er ideelt for private, eller «cuentapropistas», som myndighetene foretrekker å kalle selvstendig næringsdrivende. De må kjøpe varene på dyrere markeder enn statens restauranter.

- Vi skulle gjerne hatt samme vilkår og tilgang til andre markeder, det ville gitt bedre fortjeneste og høyere lønn til de ansatte. Men vi satser på kvalitet, og kjøper varene på de beste markedene. Vi kan avtale pris selv, etter tilbud og etterspørsel, sier Rodríguez.

Selger ikke til Cuba Kommunikasjonsdirektør i Norsk Sjømatråd, Geir Bakkevold, bekrefter at det ikke er noe direktesalg av norsk laks til Cuba.

- Det er ingen handelshindringer, så det er vel ingen kjøpere som har meldt seg, sier han til Dagbladet.

Rodríguez startet for to og et halvt år siden, etter kommunistpartiets åpning for private restauranter. Rodríguez har hotellutdanning og lang erfaring fra ett av Cubas beste og tradisjonsrike hoteller, Nacional. Konas kusine Odalis Gallardo satt på et hus med en stor vinterhage i første etasje. Sammen gjorde bygde de om til restaurant.

Liker konkurranse Det er fortsatt statlige restauranter, men ifølge Rodríguez og Gallardo øker antallet privatdrivende dag for dag.

- Konkurranse er bra! Det betyr at den som er best, vinner. Og vi satser på kvalitet, sier Rodríguez, og viser til at restauranten allerede har vunnet flere priser.

Ikke privat helse, skole og idrett Men restauranteierne tror det er en del sektorer som ikke egner seg til privatisering, som helse, skole og idrett.

Selv om det skal være omlag 500 000 «cuentapropistas» med lisens nå, har de ikke en egen organisasjon. De er fortsatt organisert i det store fagforbundet, Central de Trabajadores de Cuba, CTC.

Hva Barack Obamas åpning mot Cuba vil ha å si, er de usikre på.
- Folk venter og ser, sier de.
 
 

ENDRING: - Cuba er i endring. Barack Obamas åpning mot Cuba er en begynnelse på noe, tror frisør Yoandry Hernández som her fikser håret til Jessica Manuel Zuleta. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENDRING: - Cuba er i endring. Barack Obamas åpning mot Cuba er en begynnelse på noe, tror frisør Yoandry Hernández som her fikser håret til Jessica Manuel Zuleta. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer