Vil ha norsk stornazist (86) for retten

Sjefsnazijeger i Jerusalem: - Fredrik Jensen en ikke-angrende nazist som lærte ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også: Spansk politi på nazijakt hos norsk pensjonist

LONDON (Dagbladet.no): De fremste nazijegerne i Israel forsøker å stille den 86 år gamle norske frontkjemperen Fredrik Jensen for retten for krigsforbrytelser til tross for at er mer enn 60 år siden han sonet sin dom fra det norske rettsoppgjøret etter krigen.

Jensen bor nå på den spanske solkysten.

- Vi vurderer nå sterkt å forsøke å få ham inn for retten. Der vil vi prøve og få ham dømt på individuell skyld. Hovedutfordringen blir å finne ut nøyaktig hva han personlig gjorde. Han tjenestegjorde i flere SS-enheter - det vet vi. Han er en ikke-angrende nazist som i dag er knyttet til nynazisme. Han lærte ingenting, sier dr. Efraim Zuroff ved Simon Wiesenthal-sentret i Jerusalem til Dagbladet.no.Spansk politi og israelske agenter har den siste tiden overvåket leiligheten til Fredrik jensen og hans norske kone i jakten på Hitlers Doktor Død - Aribert Heim (93).

Pinochet-dommer

Ifølge Zuroff jobber Wiesenthal-sentret med å samle informasjon om hva nordmannen gjorde under krigen.

- Jeg vil ikke vedde på at vi vil lykkes. Men det er ingen ting jeg ønsker mer, sier nazijeger Zuroff.

Jensen er den høyest dekorerte av norske frontkjempere. SS-offiseren ble som en av ytterst få utlendinger tildelt Hitlers gullkors. Men Jensen angrer ingen ting.

ANGRER IKKE: Fredrik Jensen var med i Waffen SS under andre verdenskrig. Foto: Carin Osvaldsson/www.sydkusten.es
ANGRER IKKE: Fredrik Jensen var med i Waffen SS under andre verdenskrig. Foto: Carin Osvaldsson/www.sydkusten.es Vis mer

- Jeg har aldri lagt skjul på at jeg var frontkjemper. Og jeg har aldri angret. Jeg vokste opp i et hjem med folk som var antikommunister, og jeg likte Quislings program. Det gjorde også min far. Quisling hadde ett av de beste og fineste programmene, sier Jensen til Dagbladet.no.

Jensen ble dømt til tre måneders fengsel under landssvikoppgjøret, og fratatt sine statsborgerlige rettigheter i 10 år.

Ifølge dagens norske lovgivning kan ingen straffes for kriminell handlinger begått mer enn 25 år tilbake i tid. Revisjonen som er planlagt neste år vil heller ikke få tilbakevirkende kraft. Derfor håper nazijegerne at Jensen kan stilles for retten i Spania.

Den spanske forhørsdommeren Baltazar Garcon ble i 1998 verdenskjent da han utstedte arrestordre på Chiles tidligere diktator August Pinochet som da var på besøk i Storbritannia. Pinochet ble satt i husarrest, men britene satte seinere den brutale diktatoren fri av helsemessige grunner.

Garcon er også mannen nazijegerne på Simon Wiesenthal-sentret setter sin lit til.

- Riktig. Han er personen vi tenker på, bekrefter Zuroff.

Kritisk til Norge

Den spanske avisa El Mundo stilte i går spørsmål om Jensen har hjulpet den ettersøkte nazilegen Aribert Heim med å rømme fra Spania. Dr. Zuroff innrømmer overfor dagbladet.no at han ikke helt skjønner hvorfor El Mundo tar opp den saken nå. Saken er også gjengitt i dagens utgave av den britiske avisa The Independent.

Vil ha norsk stornazist (86) for retten

- Vi hadde en svært intensiv leting for halvannet år siden. Den var koordinert med spansk og tysk politi. Akkurat nå er fokus på Sør-Amerika. Men vi kan ikke utelukke at han fremdeles er i Spania.

- Tror du Jensen har hjulpet Heim?

- Det er et godt spørsmål. Det er usikkert, men det ville ikke overraske meg, sier Zuroff.

I intervjuet med dagbladet.no hevder Jensen at han ikke en gang vet hvem Heim er.

- Får Jensen hjelp?

- Han trenger ikke hjelp. Spania er et paradis for gammelnazister, mener Zuroff som er sterkt kritisk til Norges bidrag til å få stilt naziforbrytere for retten. I Simon Wiesenthal-sentrets årlige rapporter har Norge oppnådd dårligste karakter sammen med Syria og Sverige.

- Foreldelsesfristen i norsk lov betyr at dersom Heinrich Himmler plutselig skulle dukke opp i Oslo eller Trondheim - så er det ingenting som kan gjøres. Det er bare to land som har slike lover. Det er Norge og Sverige, sier Zuroff som har en melding til norske myndigheter:

- Det er absolutt skandaløst at Norge har foreldelsesfrister på forbrytelser mot menneskeheten. Det er ingen rasjonell grunn for det. Og jeg vil anmode Norge om å endre dette, sier nazijeger Efraim Zuroff.

HØYEST DEKORERT: Fredrik Jensen var den høyest dekorerte norske frontkjemperen og den eneste som fikk Det tyske gullkors.
JAKTER DR. DØD: Dr. Efraim Zuroff ved Wiesenthal-sentret med bildet av Dr. Død - Aribert Heim - som skal ha stått ansvarlig for minst 500 drap i konsentrasjonsleiren Matthausen under andre verdenskrig. Zuroff vil også stille den norske frontkjemperen Fredrik Jensen (86) for retten, over 60 år etter at han sonet sin krigsforbryterdom fra det norske rettsoppgjøret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer