Vil ha norske soldater i krig mot Taliban

Får USA det som de vil, havner norske styrker i de urolige sørøstlige delene av Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): USAs ambassadør til Nato, Nicholas Burns, oppfordrer via Dagbladet Norge til å sende flere soldater til Afghanistan. Den samme bønnen går fra Burns til andre europeiske land. Han vil utplassere dem i de sørøstlige delene av Afghanistan der det pågår kamper mellom USA og en voksende og hevnlysten Taliban-bevegelse.

- Den store trusselen mot Afghanistans stabilitet er i dette området, og vi foretrekker at framtidige bidrag til Nato-styrken i landet sendes hit, sier Burns.

Vil delta

Den norske regjeringen har ennå ikke besluttet å yte mer til Nato-operasjonen i Afghanistan, men kilder ved Natos hovedkvarter sier «det ligger i kortene» at Norge kommer til å bidra. Norge har allerede sanitetspersonell og offiserer i Kabul. Norske soldater kan være på plass i Afghanistan på vårparten, får Dagbladet opplyst.

Nato rår over omkring 5000 soldater i Afghanistan. De opererer foreløpig bare i hovedstaden Kabul.

- Målet er å ha styrker spredd ut over hele landet, sier Burns. Han understreker likevel at det er i det urolige sørøst at USA helst ser Nato-tropper, og det raskt.

Det er her den USA-ledede koalisjonen, som ikke er en del av Nato, kjemper for å slå tilbake restene av Taliban-regimet og angivelige al-Qaida-folk.

Uklar plan

Men det er fortsatt svært mange skjær i sjøen før Nato kan utvide operasjonen i Afghanistan. Så langt er Nato-landene bare enige om et politisk dokument som grovt skisserer hvordan slike regionale «Nato-øyer» i Afghanistan skal opereres. Etter det Dagbladet forstår, gjenstår det mye arbeid før Nato er enig om klare, definerte og stedsbestemte operasjoner å sette i verk.

PÅ POST: En soldat fra den norske spesialstyrken speider utover de afghanske fjellene. Nå vil USA ha norske soldater utplassert i de sørøstlige delene av Afghanistan, der en hevnlysten Taliban-bevegelse opererer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer