Vil ha ny drapsetterforskning i Trondheim etter Tøyen-drapet

Tøyen-offeret og Mahmed Jamal Shirwac (46), som ble drept på Heimdal i fjor, skal ha vært som brødre.

- BLODHEVN: Atle Bakke (38) ble drept i denne røde Opelen på Tøyen på søndag. Tre personer er siktet for overlagt drap på mannen. To av de siktede er sønner av en mann som Bakke er dømt for å ha drept. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
- BLODHEVN: Atle Bakke (38) ble drept i denne røde Opelen på Tøyen på søndag. Tre personer er siktet for overlagt drap på mannen. To av de siktede er sønner av en mann som Bakke er dømt for å ha drept. Foto: Svein Gustav WilhelmsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Søndag ble Atle Bakke (født Mahamed Ahmed Abdinur) skutt på kloss hold på Tøyen i Oslo. To ganger tidligere er somalieren knyttet til drap. Det tredje ble på ham selv.

20. juli 1994: Bakke (38) knivdreper en landsmann (36) i Skien.

23. august 2008: Mahmed Jamal Shirwac (46) blir likvidert på åpen gate på Heimdal. Bakke så på familiemedlemmet som sin egen bror.

2. august 2009: Bakke blir selv drept, på Tøyen.

Drapsofferet Atle Bakke ble i 1995 dømt til ti års fengsel for drapet på en 36 år gammel landsmann. Foranledningen var en pågående konflikt mellom de to. Den da 24 år gamle Bakke drepte 36-åringen med flere knivstikk på Møllehaven Is og Kaffebar i Rådhusgata i Skien 20. juli i 1994.

Hevnet sin far
Politiet siktet i går tre personer for overlagt drap. To av disse skal være sønner av 36-åringen som ble drept i 1994. Politiet mener skuddene som tok livet av Bakke søndag er en ren blodhevn.

- Det er klart at det er nærliggende å tro at et hevnmotiv er bakgrunnen, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Nå er altså sønnene til 36-åringen som ble drept i Skien, selv siktet for drap på farens drapsmann.

Politiet sier de har observasjoner fra mannskaper den kvelden og natta drapet skjedde, samt fra taktisk etterforskning, som gjør at de tre mistenkes for overlagt drap.

Forventer ny etterforskning
Bakke er også knyttet til en tredje drapssak. Seksbarnsfaren Mahmed Jamal Shirwac ble for ett år siden skutt og drept på Heimdal. Shirwac var både Bakkes svoger og tremenning. Ifølge Bakke var 46-åringen å regne som hans bror. Drapet på broren har klare likhetstrekk med likvideringen av Bakke.

Ifølge et vitneavhør av Bakke var begge involvert i kjøp og salg av khat.

Begge somalierne ble skutt flere ganger på åpen gate mens de satt i bilen.

DREPT I FJOR: Mahmed Jamal Shirwac (46). Foto: Privat
DREPT I FJOR: Mahmed Jamal Shirwac (46). Foto: Privat Vis mer

- Jeg forventer at politiet iverksetter full etterforskning og får avklart om disse to drapene har noe forbindelse med hverandre, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Den kjente forsvareren utelukker ikke at det kan være en sammenheng mellom drapene. Elden forsvarer mannen som er dømt for drapet på «broren». Den dømte har ikke noe minne av drapshandlingen. Han er regnet som psykotisk og ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Under rettsforhandlingene i Trondheim tingrett sa etterforskningslederen fra Kripos at politiet ikke hadde etterforsket andre mulige gjerningsmenn enn den psykotiske nordmannen.

- Min klient har aldri akseptert at han skal ha skutt somalieren. Han har forholdt seg til at politiet i Trondheim sier at det er han som skjøt, sier Elden.

Dagbladet får opplyst at Bakke var blant dem som ble bortvist fra Trondheim tingrett tilhørere opptrådt svært truende. Ekstra sikkerhetstiltak måtte iverksettes for at straffesaken kunne fortsette.

Utvisning ble stoppet
Etter det Dagbladet kjenner til, ble Bakke i august i fjor hentet av politiet og sendt til Trandum for utvisning. Grunnet sitt kriminelle rulleblad hadde han ikke lenger lovlig opphold i landet.

Politiets utlendingsenhet (PU) ønsker ikke å kommentere hvorfor utvisningen ikke ble gjennomført.

- I denne saken er det etterforskningsledelsen i Oslo som må svare på spørsmålet, sier informasjonssjef Hroar Hanssen i PU.

Hanssen bekrefter at kriminelt rulleblad normalt fører til at man ikke lenger har lovlig opphold og blir bedt om å forlate landet.

PS! Mahamed Ahmed Abdinur skiftet navn i 2002. Navnet Atle Bakke skal han ifølge egne uttalelser ha tatt etter en betjent ved Ullersmo fengsel som han fikk god kontakt med.

BER OM NY ETTERFORSKNING: Advokat John Christian Elden forsvarer mannen som er dømt for drapet på Mahmed Jamal Shirwac (46) på Heimdal i Trondheim i fjor. Offeret fra Tøyen i helga og Shirwac var som brødre å regne.
 Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BER OM NY ETTERFORSKNING: Advokat John Christian Elden forsvarer mannen som er dømt for drapet på Mahmed Jamal Shirwac (46) på Heimdal i Trondheim i fjor. Offeret fra Tøyen i helga og Shirwac var som brødre å regne. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer