Vil ha ny EU-debatt

Her møter nei-mannen Bondevik EUs ambassadører. Det ville han helst holdt tett om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går møtte statsminister Bondevik alle EU-landenes og de nye søkerlandenes ambassadører til lunsj på Lysebu i Holmenkollen. Nei-mannen Bondevik hadde sørget for at møtet med EU-representantene ikke var å finne i det offisielle ukeprogrammet for Bondevik, overfor Dagbladet ble det understreket at møtet ikke var hemmelig.

Men den kontaktskapende lunsjen var tydeligvis viktig for Bondevik, ettersom den ble presset inn mellom alle fredspris-arrangementene i går.

Ny EU-runde

MMIs meningsmåling for Dagbladet i går viser en sterk framgang for Ja-siden i Norge. Selv om Bondevik foreløpig fastholder sitt nei-standpunkt har han forståelse for at ja-andelen øker.

- Det er ikke unaturlig at utvidelsen av EU med land fra tidligere Øst-Europa skaper en mer positiv stemning til EU nå, sier Bondevik.

Samtidig mener Bondevik at det er naturlig med en ny EU-diskusjon kommende år.

- Jeg mener at ethvert ansvarlig parti må starte prosesser i eget parti for å diskutere vår tilknytningsform til Europa. Det vil også KrF gjøre. Anledningen for det vil trolig være i forbindelse med vårt programarbeid foran landsmøtet i 2005. Hva som skjer med EØS-avtalen, er viktig for debatten i Norge. Til nå har vi klart oss godt med denne avtalen, sier Bondevik og legger til at reforhandlingen av EØS til våren vil sette diskusjonen i et nytt lys.

- Hvis det skal være aktuelt med en ny EU-runde i Norge, må vi vite hvilken vei EU utvikler seg. Det vil vi først se når utvidelsen er et faktum og EU har gjennomført sine interne reformer. Dette vet vi mer om rundt stortingsvalget i 2005.

Ikke flere nei

Utenriksminister Jan Petersen (H) sier at Dagbladets måling er en oppmuntring, men at det må mer til før det får konsekvenser.

- Vi fikk oppmuntringer også før folkeavstemningen i 1994. Så før det kan få operasjonelle konsekvenser må vi få et stemningsskifte over tid,

- Men jeg tror målingen dekker opp for stemningen nå. Og når folk begynner å stille spørsmål om hvorfor ikke være medlem av EU i stedet for bare hvorfor, begynner det å bli oppmuntrende, sier Petersen som er en erfaren taper når det gjelder EU, og vil nødig gå på et nytt nei.

- Men vi må være åpne om de dilemmaene vi står overfor, sier han.

HVA NÅ? Lille mann, hva nå? spør ambassadører fra det nye Europa som i går møtte statsministeren i utenforlandet. Danmarks ambassadør Sten Lilholt (foran) var vertskap for møtet på Lysebu.