Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha ny lov for å beskytte vitner

Riksadvokat Tor Aksel Busch ber statsadvokater og politimestrer om å bruke den strengest mulige strafferammen - seks år - i tilfeller av trusler mot vitner i straffesaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette på bakgrunn av handlingens sterkt samfunnsskadelig karakter, framholder riksadvokaten i sin instruksjon til landets påtalemyndigheter.

Tor Aksel Busch vil drøfte med Justisdepartementet om Norge bør får en egen paragraf i straffeloven for trusler og vold mot vitner.
- Dette for å markere at denne type trusler rammer selve vår rettsorden, skriver Busch.

I dagens straffelov straffes trusler generelt med en strafferamme på tre års fengsel.

Skjerping

- Men etter min mening vil trusler mot alle vitner, også de fra politi og påtalemyndighet, vil det regelmessig foreligge særdeles skjerpende omstendigheter, slik at strafferammen blir seks års fengsel, skriver Busch.

Denne type trusler er først og fremst et Oslo-fenomen. Kriminalsjef Roger Andresen sier til Dagbladet at han ser veldig positivt på at riksadvokaten tar opp dette som et eget problemområde.
- Jeg er selvsagt helt enig i hans synspunkter. Dette utspillet er en viktig understrekning av en utvikling som vi har sett på med stigende uro i Oslo, sier Andresen.

Nytt problem

Riksadvokaten skriver at trusler mot vitner ikke tidligere har vært noe stort problem i Norge.

- Men denne situasjonen er i ferd med å endre seg, konstaterer en bekymret Busch.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling