Vil ha ny ungdomsdomstol

Kriminelle ungdommer skal nå slippe fengselsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Snart skal Norge innføre en ny straffereaksjon for kriminelle ungdommer. Ungdom mellom 15 og 18 år skal ut av fengslene, de skal dømmes til ungdomsstraff dersom de har gjort noe kriminelt. Justisminister Knut Storberget bekrefter overfor Dagbladet at departementet lenge har jobbet med en ny stortingsproposisjon, som innebærer at Stortinget innfører en ny straffereaksjon i Norge.

Målet er å unngå at ungdom på skråplanet må sone i «forbryterskolene», men må møte for en et «stormøte» og blir fulgt opp på en helt ny måte av et oppfølgingsteam.

Høye tall De alvorligste forbrytelsene, som eksempelvis drap og ran, skal fortsatt medføre fengselssoning, men de fleste andre forbrytelser kan medføre at domstolen overfører disse til et stormøte.

- Her må de kriminelle ungdommene møte offer eller ofre, egne foreldre, politi, naboer og hjelpeapparatet. De må erkjenne og unnskylde, og avtale tette møter med oppfølgingsteam. Straffen fra dette nye instituttet kan variere fra seks måneder til to år, og unntaksvis i tre år, sier justisminister Knut Storberget til Dagbladet.

I 1999 var det 161 nyinnsettelser av ungdom mellom 15 og 18 år, i 2010 var taller 82. Tallene for alle straffereaksjoner for ungdom mellom 15 og 18 år var i 2004 hele 7223, mens det samme tallet i 2009 var 5781.

- Dette er en gledelig utvikling, men vi ser at en liten gruppe ungdommer begår gjentatt kriminalitet. Vi har sett tilfeller flere steder, blant annet i Kristiansand og Grenland. Vi må tørre å tenke alternativt for disse ungdommene, og få dem bort fra fengslene som ofte fungerer som «forbryterskoler for de unge, sier justisminister Knut Storberget.

Ny kontroll I regjeringens nye stortingsproposisjon, så er målet å bringe konfliktene fra domstolene og tilbake til folket.

- Jeg er opptatt av at storsamfunnet må ta sosial kontroll over disse ungdommene. Til nå har vi tatt fysisk kontroll, men uten at vi oppnår de beste resultater på lang sikt, sier Storberget.

Dette innebærer at justissektoren ikke lenger har monopol på straff. Stormøtet skal foreslå tiltak, og så blir det oppfølgingsteamenes oppgave å oppnå de riktige resultatene.

- Målet er å henvise disse ungdommene til et alternativt spor. Jeg har personlig vært veldig opptatt av akkurat denne saken, og føler at departementet har mange nye, gode og spennende tanker på gang, sier Knut Storberget til Dagbladet.no.

NY DOMSTOL: Justisminister Knut Storberget (Ap) vil ha ny domstol for ungdomskriminelle. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
NY DOMSTOL: Justisminister Knut Storberget (Ap) vil ha ny domstol for ungdomskriminelle. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer