Vaksineprioritering:

Vil ha ny vurdering

Ordfører Ståle Grøtte (Ap) ber om en ny vurdering av om barnehageansatte og lærere i grunnskolen kan prioriteres i vaksinerekkefølgen.

TILTAK: Ordfører Ståle Grøtte (Ap) og Rælingen kommune innfører forsterkede tiltak. Video: Nina Hansen/Frode Andresen Vis mer
Publisert

Sammen med Lørenskog og Lillestrøm, utgjør Rælingen et område som har hatt høyt smittetrykk over tid. Den siste tida har smitteutbrudd i to barnehager gjort betydelig utslag på smittestatistikken. Ordfører Ståle Grøtte (Ap) ber om en ny vurdering av om barnehageansatte og lærere kan prioriteres for vaksinasjon.

- Det er utvilsomt krevende vurderinger. Men jeg må si at jeg har stor sympati for folk som jobber med barn, og som reelt sett ikke kan verne seg på jobb. Man klarer ikke å holde avstand i barnehagen. Jeg har tenkt særlig på dem og på lærere i småskolen, sier Grøtte til Dagbladet og fortsetter:

- Det er også andre grupper, som politi og brannvesen. Det er flere grupper som man kunne ha tenkt på, som står i krevende situasjoner hvor de ikke får vernet seg godt nok.

ORDFØRER: Ståle Grøtte (Ap) i Rælingen kommune i Viken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ORDFØRER: Ståle Grøtte (Ap) i Rælingen kommune i Viken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Utbrudd i barnehager

Grøtte forteller at omkring 70 av 180 smittetilfeller de to siste ukene kan knyttes til utbrudd i to barnehager. Mot slutten av forrige uke ble det registrert i gjennomsnitt 25 tilfeller per dag, mens det i løpet av denne uka har blitt registrert i gjennomsnitt ti smittetilfeller per dag. Kommunen har 18 730 innbyggere.

- Jeg har tatt opp dette med statsforvalteren og helsemyndighetene, altså om de skal gjøre en vurdering spesifikt for barnehageansatte og lærere i småskolen. Så får vi se, da. Jeg har stor respekt for at det er krevende vurderinger, men jeg håper at de vurderer det på nytt.

- Jeg har ikke noen løsning på dette, men jeg synes at det er rimelig når vi med god grunn sier at det er viktig at barnehager og skoler holdes åpne, ettersom det handler om barn og deres rett til opplæring og samvær. Dermed synes jeg at det er grunn til å ta en ny vurdering. Man klarer ikke å holde avstand i barnehagen, sånn er det bare.

GARDEMOEN: - Det er en nødvendig karantene man er nødt til å ta, sier reisende May Kristin Knutsen. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

Melbys forklaring

19. februar spurte Dagbladet kunnskapsminister Guri Melby om hvorfor lærere ikke prioriteres i vaksinerekkefølgen.

- Vi har vært veldig tydelige på at det er dem som er mest utsatt for alvorlig sykdom som skal prioriteres, og at vi ikke prioriterer etter yrkesgrupper, bortsett fra helsepersonell. Det betyr at vi prioriterer etter alder og underliggende sykdommer, og det gjør at også lærere som er i risikogruppene blir prioritert foran andre, svarte Melby og la til:

- Det er altså det som gir størst risiko for sykdom og død som har vært kriteriet så langt, noe som har vært den klare anbefalingen fra helsemyndighetene.

Folkehelseinstituttets siste oversikt over smitte i ulike yrkesgrupper viser at det er mest smitte blant ansatte i serveringsbransjen, men at også barnehageansatte og grunnskolelærere har høyere forekomst av smitte enn gjennomsnittet.

HØYT SMITTETRYKK: Rælingen kommune er blant kommunene i Norge som har høyest smittetrykk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYT SMITTETRYKK: Rælingen kommune er blant kommunene i Norge som har høyest smittetrykk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vaksinering i Rælingen

Ordfører Grøtte forteller til Dagbladet at 257 personer ble vaksinert i Rælingen fredag. Enhetsleder familie og helse, Brynhild Belsom, forteller til Dagbladet at kommunen i neste uke vil være i gang med å vaksinere personer i aldersgruppa 65 til 74 år og personer over 18 år i risikogruppene.

- Det gjenstår også noen i aldersgruppa 75 til 84 år, ettersom vi ikke har telefonnummeret til alle. Vi har tidligere sendt ut brev til dem som vi ikke har fått kontakt med, og da har flere tatt kontakt med oss, sier Belsom til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer