Vil ha nye byggekrav i 2015

- For tidlig, mener byggenæringen selv om forslag om passivhusnivå fra 2015.

VIL HA DENNE STANDARDEN: Passivhus, hus med ekstra god isolering og varmegjenvinning, bør bli standarden for alle nybygg fra 2015. Det foreslår et utvalg som har sett på muligheter for energieffektivisering i bygg. Dette bildet er fra byggingen av passivhuset Villa Stoknes iOslo, der rapporten fra utvalget ble lagt frem i dag. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA DENNE STANDARDEN: Passivhus, hus med ekstra god isolering og varmegjenvinning, bør bli standarden for alle nybygg fra 2015. Det foreslår et utvalg som har sett på muligheter for energieffektivisering i bygg. Dette bildet er fra byggingen av passivhuset Villa Stoknes iOslo, der rapporten fra utvalget ble lagt frem i dag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Fra 2015 bør alle nybygg bygges etter en såkalt passivhusstandard, foreslår en arbeidsgruppe som har sett på tiltak for energieffektivisering i bygninger. Passivhus er boliger som gjennom blant annet ekstra isolasjon og varmegjenvinning får en firedel av energibehovet til et vanlig hus.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete mottok i dag rapporten fra utvalget, som ble ledet av Eli Arnstad. Det presenterer en tidsplan for å øke energieffektiviseringen i nye og eksisterende bygg.

Rapporten peker på seks områder der det må rettes inn tiltak for energieffektivisering, og påpeker at det viktigste er å effektivisere den eksisterende bygningsmassen. De kommende 30 årene kan energibruken halveres, mener utvalget.

Lover nye krav
Men fram mot 2040 vil effekten av nybygg slå kraftigere ut. Dermed foreslår utvalget at alle nybygg fra og med 2015 må være passivhus. I fjor foreslo det regjeringsutnevnte Lavenergiutvalget en tidsfrist på 2020 for denne standarden.

— Arbeidsgruppen bekrefter at det er realistisk med et høyt ambisjonsnivå. Jeg har flere ganger sagt at vi bør kunne halvere energibruken i bygg, noe arbeidsgruppen sier er mulig innen 2040. Jeg kan allerede nå love å stramme inn kravene til nybygg. Vi vil i nær framtid starte arbeidet med en ny revisjon av byggeforskriftene, sier Navarsete.

- For tidlig
Rapporten blir en del av grunnlaget for stortingsmeldinga om byggepolitikk som skal legges fram i 2011. Den foreslår også at alle hus i 2020 skal bygges etter en såkalt nesten-nullenergistandard, der det settes enda strengere krav enn til passivhus.

- Vi er helt enige i ambisjonene, men det er tidspunktet for kravene vi er uenige i, sier miljødirektør Rannveig Ravnanger Landet i Byggenæringens Landsforening (BNL) til Dagbladet. 

Hun var den eneste av medlemmene i utvalget som var uenig på dette punktet.

Vil ikke eksperimentere
 - Det er flere grunner til at vi synes det er for tidlig med krav om passivhusnivå i 2015. For det første mangler vi tekniske standardløsninger, og vi mangler erfaringer med dem. Mange bedrifter kan levere passivhusstandard i dag, men ikke alle, og vi rekker ikke å få dette på plass i tide, sier Landet.

I tillegg har BNL regnet ut at 100 000 personer i byggenæringen trenger videreutdanning for å få nok kompetanse på feltet. Et krav om passivhusstandard i 2015 krever at 20 000 personer får videreutdanning i året, mot 3000 i året i dag.  

- Vi er ikke komfortable med å la dem som investerer i ny bolig bli utsatt for eksperimentering, sier Landet.  

Rapporten legger opp til at det skal det være mulig å spare 10 terawatt-timer (TWh) de kommende ti årene ved å gjennomføre de foreslåtte tiltakene. Det er litt mer enn Oslos samlede strømforbruk hvert eneste år, og det tidobbelte av hva Norges samlede vindmøllepark leverer i dag, ifølge NTB.