Vil ha nye regler etter Hagens honorar

Stortingspresidenten varsler gjennomgang. Dette er hva Carl I. Hagen selv har opplyst til Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Påstanden om honoraret på 100 000 kroner fra Se og Hør til Carl I. Hagen i boka om ukebladets arbeidsmetoder, fører nå til full gjennomgang av reglene for hva stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer skal oppgi av inntekter utenom lønna.

Etter initiativ fra stortingspresident Thorbjørn Jagland og SV-representanten Olav Gunnar Ballo, vedtok Stortingets presidentskap i går kveld at hele registreringsordningen skal gås gjennom, melder VG.

«Register for stortingsrepresentantenes og regjeringsmedlemmenes økonomiske interesser» ble opprettet av Stortingets presidentskap i 1990 som en frivillig ordning.

Reglene ble sist justert i 1997 - fortsatt som en frivillig ordning med stor grad av eget skjønn for hva som skal oppgis. For de som velger å oppgi noe i det hele tatt.

- Det er et samlet presidentskap som har blitt enige om å gå gjennom regelverket. Det er jeg helt enig i at blir gjort, sier visepresident Carl I. Hagen til VG.Han har vært lite meddelsom om det påståtte honoraret fra Se og Hør i 2003, som han selv ikke har oppgitt spesifikt i sin rapportering til registeret.

Hagens egne registreringer

Dette er hva Hagen selv har gått til registeret med av økonomiske interesser han selv mener er relevant for jobben som folkevalgt. Registeret er oppdatert 12. februar i år, og Hagens siste innmeldte opplysninger er gjort i august 2006 like etter at det nyetablerte selskapet CARLELI AS ble registrert i Brønnøysundregistrene.

STYREVERV: Styreleder i CARLELI AS

 PRESIDENTEN OG VISEPRESIDENTEN:  Thorbjørn Jagland og Carl I. Hagen etter utnevnelsen i 2205. Foto:  Scanpix.
PRESIDENTEN OG VISEPRESIDENTEN: Thorbjørn Jagland og Carl I. Hagen etter utnevnelsen i 2205. Foto: Scanpix. Vis mer

SELVSTENDIG NÆRING: Foredragsvirksomhet/artikler

UTENLANDSREISER: Besøkte i 1995 Sør-Korea for å holde foredrag på et politisk/økonomisk institutt med reise og opphold betalt av instituttet. Reise juli 1997 for foredrag til USA. Reise til Taiwan våren 2004. Reise Og opphold betalt av taiwanske myndigheter.

YTELSER ANDRE LAND: Tar i mot foredragsoppdrag fra eventuelle organisasjoner eller foreninger i utlandet som ber om det, og dersom det passer.EIENDOM I NÆRING: Eiendom som er kombinert bolig/næring hvor kontorlokalene er leid ut.

- I gråsonen for korrupsjon

Stortingsrepresentantene Inge Lønning (H) og Olav Gunnar Ballo (SV) har i VG beskyldt Hagen for å operere i gråsonen for korrupsjon. Det påståtte honoraret på 100 000 kroner skal Hagen ha fått mens Fremskrittspartiet kjempet Se og Hørs sak på Stortinget for at bladet skulle fritas for moms på linje med dagsavisene.

- Jeg finner det veldig vanskelig å svare på om dette er på grensen til korrupsjon, sier Jagland til VG i dag.

I et helsides debattinnlegg i avisa i dag skriver stortingspresidenten i forbindelse med avsløringene av Se og Hørs arbeidsmetoder at viktige samfunnsverdier står på spill.

-Politikerne bør følge pressen

- Det er godt å se at pressen tar dette alvorlig. Vi politikere burde ta det like alvorlig, skriver Jagland.

I innlegget argumenterer han også kraftig for en skjerping av registreringsplikten.

- I dag kan man rett og slett bare oppgi at man har fått et honorar uten mer detaljer, selv om det dreier seg om 100 000 kroner. Det er klart det er forskjell på 2 000 og 100 000 kroner, skriver stortingspresidenten.

Han mener avsløringene av Se og Hør bør føre til samme «renselse» som Lund-kommisjonens gransking av de hemmelige tjenester førte til.