- TRENGER MER KUNNSKAP:  Gruppe-lederen for SV i Oslo, Marianne Borgen, mener det er behov for et kunnskapssenter for menneskehandel med barn. - Vi trenger mer kunnskap og kompetanse om dette, sier hun. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
- TRENGER MER KUNNSKAP: Gruppe-lederen for SV i Oslo, Marianne Borgen, mener det er behov for et kunnskapssenter for menneskehandel med barn. - Vi trenger mer kunnskap og kompetanse om dette, sier hun. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

Vil ha nytt kompetansesenter for menneskehandel med barn

- Sannsynligvis mange tilfeller som ikke blir avdekket i dag, sier Oslo-politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november vedtok et enstemmig bystyre i Oslo kommune forslaget om å kontakte Justisdepartementet vedrørende et kompetansesenter for menneskehandel med barn.

«Bystyret ber byrådet kontakte Justisdepartementet og anmode om at det etableres et nasjonalt kunnskaps- og kompetansesenter om barn og menneskehandel, fortrinnsvis lokalisert til Oslo hvor de eksisterende kompetansemiljøene er sterkest», heter det i vedtaket.

- Kan for lite Forslaget ble fremmet av gruppe-lederen for SV i Oslo, Marianne Borgen, som mener Norge svikter utsatte barn.

- Det er sannsynligvis mange tilfeller der barn blir utsatt for dette som ikke blir avdekket i dag. Ansatte på asylmottak, barnehager og sosialtjenester som jobber med dette kan for lite om hvordan moderne menneskehandel rammer barn. Derfor har vi forelsått dette, sier Borgen.

Dagbladet har den siste tida skrevet en rekke saker om barn som blir brukt som slaver i Oslo (se faktaboks).

- Sterkt signal - For voksne har man det såkalte Rosa-prosjektet, men det finnes ikke noe tilsvarende for barn, sier hun.

Marianne Borgen mener det er et sterkt signal at et enstemmig bystyre nå går inn for dette.

- Det er et sterkt signal om at noe må skje. I forslaget ligger det at dette burde være knyttet til Oslo-regionen ettersom det er her vi har hatt flest saker. I Oslo kommune har vi også hatt et lite prosjekt tilknyttet bydel St. Hanshaugen, og vi har litt kompetanse på dette. Men vi trenger flere folk og mer kapasitet.

Bystyret foreslår at kompetansesenteret skal ha et nasjonalt ansvar, og bistå i saker rundt omkring i landet.

- Man har i utgangspunktet tenkt på prostitusjon i denne typen saker, men dette handler også om kriminalitet, og utnytting tilknyttet tigging og arbeid, sier Borgen.

- Vi er nødt til å ta dette på alvor. En god start vil være å si at vi erkjenner at vi trenger mer kunnskap.