Vil ha nyvalg

- Stortingets sammensetning kan ikke bli verre enn den er nå, sier nestleder i Høyre, Inge Lønning. Han vil nå fremme et grunnlovsforslag som vil gjøre det mulig å oppløse Stortinget og skrive ut nyvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslag om oppløsningsrett er en gjenganger og har blitt nedstemt av Stortinget hver gang det har vært fremmet. Nå er ordningen mer aktuell enn noen gang, mener Lønning.

- Stortinget er bastet og bundet i fire år med et elendig parlamentarisk grunnlag for regjeringen. Uansett resultat ved et eventuelt nyvalg ville den politiske situasjonen blitt bedre enn den er nå, sier han.

Fungerer dårlig

Han mener parlamentarismen som system fungerer dårlig for tida, og tror en oppløsningsrett vil gjøre det mer attraktivt å danne flertallskoalisjon fordi regjeringen vil få mer makt.

- Hvis regjeringen får adgang til å oppløse Stortinget, vil den ha et maktmiddel som gjør Stortinget mer føyelig. Dermed får regjeringen mer innflytelse på bekostning av Stortinget og derfor vil flere partier bli mer kompromissvillige for å skaffe seg regjeringsmakt, sier han.

Ansvarsfraskrivelser

Lønning mener de siste par årene viser at regjeringen skyver ansvaret over på Stortinget.

- Det er absurd når finansminister Gudmund Restad mener han administrerer en politikk som ikke er ansvarlig, og at det er Stortingets skyld, sier han.
Han viser til de samme ansvarsfraskrivelsene fra regjeringen Jagland. Han ser klare tegn på at parlamentarismen har forvitret og tror en oppløsningsrett vil endre på det.

Folkeviljen

- Et nyvalg nå ville befridd partiledere og statsråder som jamrer over at de lever på og over smertegrensen fra deres daglige pine.
I tillegg ville ordningen gitt Bondevik en enestående sjanse til å kaste seg selv og regjeringen og håpe på at det lot seg gjøre å samle troppene igjen etter valget, sier han.

Det viktigste for Lønning er at velgerne gjennom nyvalgordningen vil få mulighet til å si sin mening om hvilken politikk og politikere de ønsker.

Valglovutvalget skal vurdere hele den norske valgordningen, og utvalgets leder, eksstatsråd og fylkesmann Sigbjørn Johnsen, bekrefter at det vil se på nyvalgordningen.

- De valgmodellene som finnes i de andre nordiske land er viktige når vi skal vurdere endringer i Norge, sier Johnsen. Både Finland, Sverige og Danmark har adgang til å skrive ut nyvalg. Oppløsningsrett krever endring av Grunnloven, og hvis Stortinget slutter seg til et eventuelt forslag fra utvalget, vil nyvalg være aktuelt fra år 2005.

Regjeringsmakt

Professor i statsvitenskap Bjørn Erik Rasch sier at det vanlige er at initiativet til oppløsning ligger hos regjeringen.
- Trussel om nyvalg kan tvinge opposisjonen til å disiplinere seg hvis regjeringen har god oppslutning blant velgerne. De som venter at nyvalg vil rydde opp i en kaotisk parlamentarisk situasjon finner ikke støtte i erfaringer fra land som har oppløsningsrett. Fordelen med ordningen er ikke at den tas ibruk, men at den gir regjeringen et maktmiddel som igjen fører til at det blir mer attraktivt å sitte i regjering.

<B>OPPGITT: Nestleder i høyre, Inge Lønning, tror at oppløsningsrett og nyvalg vil styrke regjeringens makt overfor stortinget.