VIL HA OFFISERNE LENGER I UTLANDET: Stortingspolitiker Ine Marie Eriksen Søreide (H) tar til orde for lengre oppdrag enn seks måneder, og får støtte fra ledende forsvarstopper. Foto: Thor Håkon Bredesen/Hæren
VIL HA OFFISERNE LENGER I UTLANDET: Stortingspolitiker Ine Marie Eriksen Søreide (H) tar til orde for lengre oppdrag enn seks måneder, og får støtte fra ledende forsvarstopper. Foto: Thor Håkon Bredesen/HærenVis mer

Vil ha offiserene lenger i Afghanistan

Stortingspolitiker Ine Marie Eriksen Søreide (H) tar til orde for lengre oppdrag enn seks måneder, og får støtte fra ledende forsvarstopper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Soldater og offiserer tjenestegjør i rundt et halvt år om gangen etter dagens praksis.

Blant årsakene er hensyn til familieliv i Norge, og at det er en påkjenning for en person som lever i et land i dyp fred å bli stående i krigen.

- Tar tid å bygge tillit Nå tar stortingspolitiker Ine Marie Eriksen Søreide (H), som leder Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, til orde for at offiserer bør kunne være i Afghanistan eller andre utenlandsoppdrag i ett år.

- Da komiteen besøkte Afghanistan i fjor snakket jeg med guvernør Abdul Shafaq i Faryab-provinsen. Han har vært guvernør i tre år og ti måneder, og på sin korte tid ha det vært åtte PRT-sjefer og tre ambassadører. Kan det være en idé å forlenge lengden på oppholdet? spurte hun under forsvarsseminaret Army Summit i Oslo i dag.

- Det tar tid å bygge opp tillitsforhold, utdyper hun overfor Dagbladet.

- Personlige relasjoner er veldig viktig, og jeg mener det er vesentlig at personer i ledende posisjoner blir værende lengre slik at man får opparbeidet et sterkt tillitsforhold, sier Eriksen Søreide.

Får støtte Hun understreker at hun ikke tar til orde for at hun ønsker at soldater generelt skal bli opptil ett år i Afghanistan, men at det gjelder offiserer.

- Dette gjelder blant annet mentorstyrken OMLT, som har som jobb å støtte og trene opp afghanske styrker.

Hun understreker at hun ikke har en fast idé om hvordan dette skal gjøres, men mener et rullerende system med en skjev turnus der en sjef er der i ni måneder og at man overlapper hverandre med tre måneder eller lignende.

Mens hun snakker med Dagbladet kommer det flere som kommer bortom og takker henne for at hun tok opp temaet.

- Jeg skulle gjerne vært lengre Hun får også støtte fra oberstløytnant Rune Solberg, som har vært leder for de norske styrkene i Afghanistan.

VILLE GJERNE VÆRT LENGRE: Oberstløytnant Rune Solberg har to ganger tidligere vært sjef for de norske PRT-styrken i Afghanistan. Han skulle gjerne vært det i ett år av gangen, og ikke seks måneder. Foto: Thor Håkon Bredesen/Hæren
VILLE GJERNE VÆRT LENGRE: Oberstløytnant Rune Solberg har to ganger tidligere vært sjef for de norske PRT-styrken i Afghanistan. Han skulle gjerne vært det i ett år av gangen, og ikke seks måneder. Foto: Thor Håkon Bredesen/Hæren Vis mer

- Jeg mener det er en god idé. Det handler om å bygge opp tillitsforhold og å forstå Afghanistan. Da jeg dro hjem etter et halvt år var jeg på en topp der jeg hadde en god forståelse av Afghanistan og hvordan det fungerte, sier Solberg til Dagbladet.

Han mener det hadde vært best om han hadde vært sjef i 12 måneder framfor seks månder sist gang han var der. Solberg har vært sjef for de norske styrkene i Meymaneh to ganger, og har blitt kjent gjennom NRK-serien «Norge i Krig».

- Kan være lurt Generalinspektøren for Forsvaret, Per Sverre Opedal, mener det er et interessant spørsmål.

- Men hvor lenge skal et menenske som lever i dyp, dyp fred i Norge håndtere å stå i krigen så lenge? I USA har man opptil 12 og 14 månder, mens man i Norge har bestemt seg for seks måneder, sa Opedal under seminaret Army Summit i Oslo i dag.

- Det kan være at det hadde vært lurt å hatt 12 månder deployering for folk i tillitsposisjoner, sa han videre.

STØTTER FORSLAGET: Generalmajor Per Sverre Opedal, som er generalinspektør for Hæren, støtter forslaget. Foto: Thor Håkon Bredesen/Hæren
STØTTER FORSLAGET: Generalmajor Per Sverre Opedal, som er generalinspektør for Hæren, støtter forslaget. Foto: Thor Håkon Bredesen/Hæren Vis mer