OMKAMP: Når KrF skal inn i Solberg-regjeringen blir det mulighet for omkamp for Venstre. Trine Skei Grande skjerper miljøambisjonene inn mot forhandlingene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OMKAMP: Når KrF skal inn i Solberg-regjeringen blir det mulighet for omkamp for Venstre. Trine Skei Grande skjerper miljøambisjonene inn mot forhandlingene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Regjeringsforhandlingene

Vil ha økt ulvebestand og dobling av CO₂-avgiften

Venstre med røde kluter inn i regjeringsforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Venstre vil gå inn i de nye regjeringsforhandlingene med skjerpede krav på miljøfronten enn Jeløya-plattformen de forhandlet i fjor.

Det er vedtatt på Venstres landsstyremøte denne helgen.

- Jeløya-plattformen er laget på helt annen kunnskap. Den er utdatert ut fra den siste rapporten fra FNs klimapanel. Vi må skjerpe kravene i lys av den rapporten, og vi må ha virkemidler for å nå målene, sier Grande til NTB.

Jeløya-plattformen fra januar er styringsgrunnlaget for dagens norske regjering, med Høyre, Frp og Venstre. På nyåret venter forhandlinger om en ny plattform, denne gang med sikte på å ta KrF inn i regjeringen.

Røde kluter

I den nye kravs-lista er det en rekke røde kluter for regjeringspartner Frp.

Venstre vil blant annet doble CO₂ avgiften til 1000 kroner per tonn – og la den gjelde for alle sektorer.

De vil ha mer ulv i Norge ved å øke bestandsmålene.

I tillegg vil de øke det norske klimamålet for norske, innenlands klimakutt til minst 55 prosent innen 2030 og ha mindre oljeleting.

Unge Venstre er blant dem som har vært pådriver for de skjerpede kravene, og Unge Venstre-leder Sondre Hansmark er godt fornøyd etter dagens landsstyremøte.

- Det er et betydelig ambisjonsøkning i forhold til det vi hadde sist. Jeg er glad for at vi har prioritert dette inn mot forhandlingene, sier han.

- Det er her avstanden til Høyre og Frp er størst. Vi trenger å pushe dem i en riktig retning. Nå får vi med oss KrF som dyttes på kjøttvekta. KrF er opptatt av klima og miljø, men de har ikke alltid tiltakene for å gjøre noe med det. Nå viser vi tiltakene som er tilgjengelige, sier Hansmark.

Nestleder Ketil Solvik-Olsen skal sammen med partileder Siv Jensen og konstituert nestelder Sylvi Listhaug forhandle på vegne av Frp. Han vil ikke svare på hvordan han forholder seg til Venstre-kravene.

- Vi forhandler ikke gjennom media, sier han.

Vant CO₂-seier

Unge Venstre-lederen er særlig fornøyd med doblingen av CO₂-avgiften.

- Det har ikke vært unison enighet i Venstre om at vi skal være så ambisiøse. Vi har vedtatt å doble prisen på CO₂ og sørge for at det skal gjelde alle sektorer. Venstre har ikke satt et slikt tall før. Det er et stort gjennomslag for Unge Venstre at det skal koste så mye forurense, sier han.

- Det er noen rødekluter for Frp her, for eksempel ulv?

- Vi ønsker å øke bestandsmålene for de store rovdyrene. Selv om vi har klima- og miljøministeren har vi ikke klart å flytte regjeringen i forhold til ulv. Det skytes ulv i altfor stor grad. Det gjør at ulvebestanden er for lav og preget av innavl. Vi er nødt til å gjøre noe for å øke bestandsmålene sier han.

- Vi har lagt fram den politikken vi mener kan gjøre at vi når 1,5 gradersmålet. Vi skal minst halvere utslippene innen 2030, i tråd med det rapporten fra FNs klimapanel sier at må til. Det er den politikken vi legger opp til, vi har virkemidlene for å nå dette. Det viktigste for oss er å nå de forpliktelsene vi har i Parisavtalen, så får Frp vurdere hvor mye de vil være med på før de går ut av regjering, sier Unge Venstre-lederen.

Klimaforhandlere fra hele verden er nå samlet i Polen for å bli enige om et regelverk for gjennomføringen av Parisavtalen.

PARTERAPI: Etter at Trine Skei Grande og Abid Raja skværet opp direkte på NRK torsdag kveld, har flere dratt sammenlikninger med NRK serien «Parterapi». Kommunikasjonsrådgiver Elizabeth Hartmann mener det hele virket som en forestilling som var innøvd på forhånd. Video: NRK, Twitter, Kristoffer Løkås/Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer