Vil ha oljefondet ut av Citigroup

Oljefondet har investert syv milliarder kroner i den amerikanske banken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet har investert 7 milliarder kroner i den amerikanske banken som satte sammen de kompliserte og omstridte investeringspakkene som Terra solgte til norske kommuner.

Nå kommer krav om at Statens pensjonsfond, populært kalt oljefondet, må kvitte seg med investeringene i Citigroup, som eier den amerikanske storbanken Citibank.

Men finansminister Kristin Halvorsen (SV) vil ikke svare på om det blir aktuelt. Undervurdert
Til nå er det Terra Securities som har fått mest kritikk i investeringsskandalen som har påført norske kommuner tap på flere hundre millioner kroner.

Økonomiprofessor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI mener at Citibank, som satte sammen pakkene, har sluppet for billig unna:

- En bank som lurer norske kommuner gjennom å selge råtne verdipapirer, har ingenting i Statens pensjonsfond å gjøre, sier Noreng til Dagsavisen.

Kan påvirke
Finansministeren vil ikke kommentere enkeltinvesteringer i pensjonsfondet.

Hun viser til de etiske retningslinjene som sier at ulovlig korrupsjon gir grunn for å trekke tilbake fondets investeringer. Men:

- Å drive med lovlige spekulasjonsobjekter er ikke grunn til å trekke seg ut at av et selskap etter dagens retningslinjer.

Halvorsen mener at staten kan påvirke Citigroup gjennom aktivt eierskap.

Etikkvurdering
Saken er heller ikke åpenbar for Gro Nystuen, som er leder av etikkrådet, som har til oppgave å vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med oljefondets etiske retningslinjer.

- Denne saken er nok ikke innenfor kjerneområdene våre, men jeg kan ikke utelukke at vi kan se på den, sier hun til Dagsavisen.

FLYTTER FOKUSET FRA TERRA: 
Økonomiprofessor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI mener at Citibank har sluppet for billig unna. Arkivfoto: EPA/SCANPIX
FLYTTER FOKUSET FRA TERRA: Økonomiprofessor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI mener at Citibank har sluppet for billig unna. Arkivfoto: EPA/SCANPIX Vis mer

I et av punktene investeringene skal vurderes opp mot, heter det:

«Staten bør vurdere å trekke seg ut der det anses å være uakseptabel risiko for å medvirke til andre særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer.»

- Er det snakk om ekstremt tvilsom forretningsførsel, kan det fanges opp der, sier Nystuen.

Får bank
Ifølge Dagens Næringsliv har Citibank vært dypt involvert i internasjonale finansskandaler som Enron og Parmalat og den er utsatt for milliardsøksmål over hele verden.

Enron-skandalen kostet 120 millioner dollar i bot og 2 milliarder dollar i erstatning til forsmådde investorer.

Citigroup var også banken som skjulte utenlandsformuen til Chiles diktator Augusto Pinochet.

Avisen skriver videre at Citigroup-aksjen får juling på New York-børsen med en nedgang så langt i år på 40 prosent.

Saudi-prins Alwa-leed bin Talal er Citigroups største aksjonær og verdens 13. rikeste mann, ifølge det amerikanske økonomitidsskriftet Forbes.

Han bor i et milliardpalass i hovedstaden i Saudi-Arabia med 317 rom fordelt på 40.000 kvadratmeter, med blant annet egen fotballbane, åtte heiser og mer enn 500 tv-apparater.

Avisen skriver også at Citigroup tirsdag denne uken sendte ut melding om at banken sier opp 45.000 ansatte.

Det er hovedsakelig sviktende boliglån til folk med dårlig betalingsevne i USA som rammer.
 
(NTB)