Mary Trump

Vil ha onkelen fengslet

Donald Trumps niese, Mary Trump, kommer med ny bok og tar et nytt nådeløst oppgjør med onkelen.

NY BOK: Donald Trumps niese, Mary Trump, kommer med ny bok neste år. Foto: Avary Trump via AP
NY BOK: Donald Trumps niese, Mary Trump, kommer med ny bok neste år. Foto: Avary Trump via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 150 -8
døde 517 +6
påvist smittet 93 900 000+765.7K
døde 2 010 000 +15.0K
Se mer

NEW YORK (Dagbladet): - Donald er kriminell, ondskapsfull og forræderisk, sier niesen til USAs president i et ferskt intervju med Associated Press.

Hun har siden i sommer vært en høylytt kritiker av onkelen da hun ga ut bestselgerboka «Too Much and Never Enough, How My Family Created The World’s Most Dangerous Man».

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

- Ganske fornærmende

3. november tapte Donald Trump valget i USA, men han nekter stadig å erkjenne nederlaget. Mens presidenten selv er mest opptatt av å komme med anklager om omfattende valgfusk uten dokumentasjon, herjer coronapandemien med voldsom styrke over hele landet. Over 14,7 millioner amerikanere er registrert smittet og mer enn 285.000 har dødd av eller med covid-19 siden pandemien brøt ut, sier oversikten til Worldometers.

Mary Trump har en doktorgrad i psykologi og skriver nå en ny bok, «The Reckoning», som kommer ut juli neste år. Der går hun gjennom USAs kollektive traumer landet ble grunnlagt med hjelp av slaver fra Afrika og fram til de enorme økonomiske og psykologiske konsekvensene av coronapandemien.

- Det er helt ærlig ganske fornærmende å bli fortalt igjen og igjen at det amerikanske folk kan takle dette, og at vi må komme oss videre, sier hun til AP.

- Eksplosjon

Hun kommer nå med et nytt hardt angrep mot onkelen, hun ikke har hatt mye kontakt med de siste 20 åra etter en bitter arvestrid da bestefaren hennes og Donald Trumps far, Fred Trump, døde.

- Amerika stirrer inn i en kommende eksplosjon i psykologiske lidelser fra traumet det er å bo i et land hvor pandemien ikke bare traff, men hvor den ble fullstendig feilhåndtert, sier Mary Trump til nyhetsbyrået.

Amerikanske medier har de skrevet om hvordan Trump vurderer å gi seg selv og sine nærmeste - deriblant hans tre eldste barn og advokaten Rudy Giuliani - forebyggende benådinger i tilfelle de blir siktet for kriminelle handlinger. Enkelte krefter mener også at det vil være opprivende for landet om en avgått president stilles for retten. Mary Trump er imidlertid ikke i tvil om at onkelen hører hjemme bak lås og slå.

- Dersom noen fortjener å bli stilt for retten, så er det Donald. Ellers stiller vi oss åpne for noen som, tro det eller ei, er verre enn ham, sier hun.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer

Donald Trumps valgkamporganisasjon har en svært kort kommentar til kritikken:

- Har hun nevnt at hun har en bok å selge?

Søksmål

De siste månedene har også Mary Trump vært i rettslig strid med familien.

Før hun ga ut sin første bok, saksøkte den nå avdøde broren til Donald Trump, Robert, henne i et forsøk på å få stanset utgivelsen. Dette ble avvist i retten.

- Hun er en niese jeg sjelden ser, som vet svært lite om meg, sier usanne ting om mine vidunderlige foreldre (som ikke tålte henne!) og meg, skrev USAs president på Twitter da boka kom ut i juli.

Han hevder også at hun har brutt en juridisk avtale om ikke å omtale interne familieforhold.

AVSLØRER: Trumps niese, Mary Trump, kommer med flere sjokkerende påstander om Trumps liv. Video: Scanpix Vis mer

I ukene etter valget har Trump forsøkt å få omgjort valgresultatet med en strøm av søksmål med sin personlige advokat Rudy Giuliani som fremste våpendrager. Hittil er søksmålene deres i all hovedsak blitt blankt avvist fordi de ikke har klart å legge fram noen dokumentasjon på omfattende valgfusk, men kommet med en rekke konspirasjonsteorier uten rot i virkeligheten.

Niesa mener presidentens oppførsel passer fullstendig inn i bildet av personligheten hans og hans livslange forakt for tapere.

- Dette er en som aldri har vunnet legitimt i hele sitt liv. Men han har aldri tapt heller fordi etter hans mening er det å vinne så viktig, og han fortjener alltid å vinne så det er OK å lyve, jukse og stjele, sier Mary Trump til AP.

KAN BLI KAOS: President Donald Trump tapte årets valgkamp mot utfordrer Joe Biden. Men hvor mye kaos kan han skape, før han må forlate det hvite hus den 20. januar 2021? VIDEO: AP Vis mer

- Fryktelig menneske

Hun mener presidenten har arvet denne oppførselen fra faren, Fred Trump, som også drev stort innen eiendom.

- Han var et fryktelig menneske som gledet seg over andre menneskers ydmykelse, sier Mary Trump om bestefaren, som døde i 1999.

Siden den gang har hun bare truffet presidenten sporadisk, seinest i en familiemiddag i Det hvite hus i 2017.

- Det er ikke bare at Donald er fryktelig og inkompetent og ondskapsfull. Det er det at han har fått lov til å være det. Hver overtredelse som går ustraffet, har vært en mulighet for ham til å tøye strikken enda lengre. Det er delvis derfor vi kommer til å se at han knuser så mye som mulig på vei ut døra, sier niesa.

Hun mener han ikke har forandret seg fra den mannen hun kjente da hun vokste opp.

- En tragedie

USAs president mister immuniteten når han går av som president 20. januar. Han kan da stå overfor flere juridiske problemer. Blant annet foregår det en kriminaletterforskning av forretningsvirksomheten hans i New York. Den er blitt forsinket av en kamp for å få utlevert selvangivelsene hans.

Det har aldri skjedd tidligere i USAs historie at en tidligere president er blitt arrestert. Mary Trump mener imidlertid det vil være skadelig for landet om onkelen blir tatt i med silkehansker.

- Jeg synes det ville være en tragedie hvis Donald og alle som har muliggjorde og begikk forbrytelser sammen med ham ikke blir stilt til ansvar. Det vil gjøre det umulig for dette landet å komme seg på lang sikt, sier hun.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer