LOVER TILTAK: Statsminister Jens Stoltenberg på talerstolen under LO Stats kartellkonferanse på Gol i dag, der han orienterte om den nye krisepakka. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
LOVER TILTAK: Statsminister Jens Stoltenberg på talerstolen under LO Stats kartellkonferanse på Gol i dag, der han orienterte om den nye krisepakka. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

Vil ha opposisjonen med på krisepakka

Lover godt for skoler, svømmebasseng, vei og jernbane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) inviterer den politiske opposisjonen til samtale om hvordan den nye krisepakken til regjeringen skal innrettes.

- Det er en så alvorlig situasjon at det vil være riktig å ha en dialog med opposisjonen, slik vi tidligere i høst hadde om den store bankpakken. Jeg ser for meg et tilsvarende møte før vi legger fram de nye tiltakene

Det sa statsministeren etter å ha fortalt LO Stats Kartellkonferanse på Gol om den nye krisepakken som har til hensikt å dempe fallet i arbeidsledigheten.

I et brev til leder Dagfinn Høybråten i Kristelig Folkeparti inviterer han opposisjonen til samtale om hvordan virkemidlene i pakken skal innrettes.

- Det er ikke noe forhandlingsmøte, vi snakker om samtaler. Det er annerledes enn budsjettforhandlinger, sa han.

Vil høre på opposisjonen

Opposisjonen på Stortinget har i flere uker bedt regjeringen ta dem med i arbeidet med å mildne konsekvensene av den internasjonale finanskrisen. Stoltenberg avviser fortsatt et kriseforlik om statsbudsjettet, men mener nå det er på tide å ha en dialog om den nye krisepakken som finansminister Kristin Halvorsen (SV) varslet i dag.

- Jeg vil høre opposisjonens synspunkter og vurderinger om hvordan vi skal innrette virkemidlene for å sikre arbeidsplasser og dempe virkningene av den internasjonale finanskrisen, sa Stoltenberg til pressen etter å ha gått ned fra podiet.

Han framholdt at det er viktig for regjeringen å ha felles standpunkter med opposisjonen «om de grunnleggende tilnærmingene» til hvordan man kan unngå et dramatisk fall i arbeidsledigheten.

Vedlikehold og rehabilitering

Overfor de LO-tillitsvalgte som er samlet på Gol denne uka, pekte han på en betydelig opptrapping i planene for vedlikehold, rehabilitering og oppussing av skoler, svømmebassenger og andre offentlige bygg, i tillegg til å bevilge mer penger til utbygging og vedlikehold av vei og jernbane.

- På den måten får vi en dobbel gevinst. Ikke bare får vi rehabilitert og pusset opp, men vi får også skapt sysselsetting for dem som blir stående uten arbeid på grunn av finanskrisen, sa Stoltenberg.

Han varslet at det vil komme en rekke nye tiltakspakker i månedene framover «for å sikre arbeidsplassene», slik også finansministeren sa onsdag morgen. Han vil imidlertid ikke konkretisere ytterligere hva den nye pakken vil inneholde, eller hvilke ytterligere tiltak vi kan vente oss over nyttår.

- Treffsikre tiltak

Regjeringen vil ta seg tid til å analysere situasjonen for å sikre mest mulig treffsikre tiltak, sa Stoltenberg.

- Regjeringen vil utarbeide nye prognoser for utviklingen i norsk økonomi. Dette vil gi oss grunnlag for å legge fram nye tiltak som er mest mulig treffsikre, sa Stoltenberg.

Han poengterte at det er avgjørende at bankene fungerer normalt og at renta settes ned for å skape utlånsvekst igjen.

- Økt tilgang på lån er det tiltaket som virker raskest. Derfor er det iverksatt omfattende tiltak både overfor private banker og statsbanker, sa han.

(NTB)