Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha opptrappingsplan for likelønn

Turid Lilleheie mener likelønnspott burde være grei skuring.

- ENKELT: NTL-leder Turid Lilleheie (til høyre) mener det er en enkel sak for partene i arbeidslivet å få på plass en likelønnspott. Hun mener regjeringen har LO i ryggen fra vedtaket gjort på LO-kongressen. Her er sammen med en annen forkjemper for likelønnspott, FO-leder Randi Reese. Foto: Steinar Buholm
- ENKELT: NTL-leder Turid Lilleheie (til høyre) mener det er en enkel sak for partene i arbeidslivet å få på plass en likelønnspott. Hun mener regjeringen har LO i ryggen fra vedtaket gjort på LO-kongressen. Her er sammen med en annen forkjemper for likelønnspott, FO-leder Randi Reese. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, mener det burde være en enkel sak for regjeringen og partene i arbeidslivet å sammen få på plass en likelønnspott.

Dagbladet kunne tidligere i dag fortelle at SV og Sps krav om en likelønnspott er en av de vanskelige sakene i forhandlingene om et nytt Soria Moria 2. SV og Sp er fortsatt allierte i saken om å sette av penger til et likelønnsløft for kvinner i offentlig sektor, mens Ap mener det bør være opp til partene i arbeidslivet å avgjøre.

- Veldig enkelt
 - Jeg ser for meg dette veldig enkelt: LO og NHO forhandler først og blir så enige om en ramme. Så må de andre tariffområdene få litt høyere ramme enn LO og NHO. Men det betyr at da kan ikke Fellesforbundet komme å kreve mer. Deretter skal staten forhandle. Da må vi løse likelønnsutfordringen i staten, sier Lilleheie til Dagbladet og legger til:

- Jeg tror vi må lage en opptrappingsplan over flere år. Det kommer an på hvor mye penger som trengs, men vi kan se for oss en plan over en eller to tariffperioder. Vil vi, så kan vi, sa Anne Enger. Det tror jeg også, sier Lilleheie.

Må få mest
Men en klar forutsetning mener Lilleheie er altså at partene i arbeidslivet tillater kvinnene i offentlig sektor å få mer enn hva konkurranseutsatt industri får i lønnsoppgjøret.

- Det som er utfordringen nå er at hvis en skal få til et likelønnsløft for kvinner i offentlig sektor, så må de få mer enn i industriens lønnsforhandlinger. Det er opptil partene i arbeidslivet. Hvis vi ikke får mer penger enn frontfagene, er det ikke mulig å løfte kvinnene i offentlig sektor, sier hun.

LO-vedtak i ryggen
Lilleheie mener LOs vedtak på Kongressen om likelønn gir rom for nettopp en slik løsning.

- Vedtaket på Kongressen var tydelig på at en må få penger utenfor rammene om en skal få til dette, sier hun.

Både likestillingsminister Anniken Huitfeldt og statsminister Jens Stoltenberg har tidligere vist til at det er partene i arbeidslivet som må vise vei for et likelønnsløft i tariffoppgjørene og at partene i arbeidslivet godtar at noen grupper får mer enn andre.

Forbundene strides
I Fagforbundet, ledet av Jan Davidsen, er det stor skepsis til en likelønnspott som bare gir et løft til kvinner i offentlig sektor med høyere utdanning, slik likelønnskommisjonen har foreslått. Også Fellesforbundets Eli Ljunggren har uttalt seg kritisk.

I regjeringen er det bare Sp som nærmest har kopiert likelønnskommisjonen og Anne Engers forslag. Både SV og Ap er opptatt av at et likelønnsløft også skal komme de lavtlønte til gode.

Men så lenge et av LOs største forbund, Fagforbundet, bremser en likelønnspott, kan det sitte langt inne for Ap å gå inn for. LOs nye nestleder fra nettopp Fagforbundet, Gerd Kristiansen, sa følgende til Dagbladet i sommer:

- Jeg blir ganske oppgitt over dem som tror at løsningen ene og alene er en likelønnspott på tre milliarder kroner. En slik pott utgjør bare en prosent av de 15 prosentene det er i lønnsgapet mellom menn og kvinner. Vi kan ikke bare se på kvinner i det offentlige, vi må også se på hotell- og restaurantbransjen, servicenæringen, renhold. Vi må løfte fra bånn og opp.

MÅ PRIORITERE:: Jens Stoltenberg åpnet tidligere i vår opp for en likelønnspott, forutsatt at LO-Roar Flåthen og partene i arbeidslivet greier å prioritere hvem av gruppene som skal få mer og hvem som skal få mindre. Foto: Scanpix
MÅ PRIORITERE:: Jens Stoltenberg åpnet tidligere i vår opp for en likelønnspott, forutsatt at LO-Roar Flåthen og partene i arbeidslivet greier å prioritere hvem av gruppene som skal få mer og hvem som skal få mindre. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling