Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha organ som skal granske vektervold

Et organ som kan granske påståtte overgrep fra vektere. Det kan bli blant tiltakene som settes inn i den voksende vekter-bransjen. Et offentlig utvalg mener utdanningen av vektere er for dårlig og må skjerpes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet forbereder nå et forslag til lov for vaktselskaper.

- Mens politifolk må finne seg i å bli gransket av SEFO, har vi ikke noe liknende organ for vekterbransjen. Jeg mener den selv bør opprette en uavhengig klageinstans for folk som føler seg dårlig behandlet av vektere. Granskingsorganet bør, i likhet med SEFO, kunne komme med uttalelser som får konsekvenser for vekterens videre karriere, sier Jan Simonsen (Frp), som sitter i justiskomiteen.

Myndighetene vil altså nå renske opp i vekterbransjen. Visepolitimester ved Oslo politikammer og leder av «vaktvirksomhets-lovutvalget», Roger Andresen, mener utdanningen av vektere er for dårlig. Utvalget leverte sin innstilling for noen måneder siden.

Ikke skytevåpen


- For dårlig utdanning fører til at vekterne ikke har de nødvendige kunnskaper for å ivareta de oppgaver som de tilbyr. Dette fører til at vekterne håndterer situasjoner feil, sier Andresen til Dagbladet.

Og han fortsetter:

- I hovedsak er dette en seriøs bransje, men jeg er bekymret over at de utvider tilbudet sitt med tjenester som nærmer seg rene politioppgaver.

Utvalget foreslår blant annet at vaktselskaper ikke skal ha adgang til å bruke skyte- eller gassvåpen. De foreslår videre at det nedsettes enda et utvalg for å se på utdannelsen av vektere.

Politiet godkjenner

I dag er kravet for vekterutdanning 50 timer teori og 30 timer praksis. Vekterfirmaene holder selv kursene.

- Det er blitt avslørt at folk er blitt ansatt uten å ha gjennomført kurset. Så politiets kontroll er i dag for dårlig, sier konsulent Dag Frode Aasheim i Justisdepartementet til Dagbladet.

Politiet godkjenner vaktselskapene, mens det er selskapets ansvar å godkjenne den enkelte vekter. Du må ikke ha plettfri vandel for å bli vekter - «tilfredsstillende vandel» holder. Ifølge utvalgets forslag skal ikke dette endres. Men Aasheim har ikke inntrykk av at det er enkelt for kriminelle å bli vektere.

- Vekterne regnes som privatpersoner. Det betyr at de står i samme stilling som andre borgere når det for eksempel gjelder bruk av fysisk makt. Det er viktig å understreke, sier Roger Andresen.

Hardere straffer

Jan Simonsen tar samtidig til orde for å beskytte vekterne. Vold mot dem bør regnes som vold mot offentlig tjenestemenn, og dermed straffes hardere. Simonsen støtter også kravet om en mer solid vekterutdanning.

Leder av Norske Vaktselskapers Landsforening, Svein Berg, er enig i at utdanningen er for dårlig.

- Utvalget har sagt at vi må inn med en del strakstiltak. Den vesentlige endringen er at man nå skal innføre minimum 15 timers kursing før tjeneste. I dag er det ikke krav for opplæring før det har gått seks måneder. Da sier det seg selv at noen går ut i tjeneste uten noen som helst opplæring, og det holder ikke.

Berg stiller seg også meget positivt til Simonsens forslag om et internt granskningsorgan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!