Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha påbud om bruk av redningsvest

Sju av ti som omkommer i båtulykker bruker ikke vesten om bord.

OMKOM I BÅTULYKKE:
De to 20-åringene som kolliderte med en båt ved Nøtterøy ble fraktet med ambulansehelikopter fra Kjøpmannsskjær til Rikshospitalet, men livet sto ikke til å redde. 
Foto: Peder Gjersøe / Scanpix
OMKOM I BÅTULYKKE: De to 20-åringene som kolliderte med en båt ved Nøtterøy ble fraktet med ambulansehelikopter fra Kjøpmannsskjær til Rikshospitalet, men livet sto ikke til å redde. Foto: Peder Gjersøe / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det siste døgnet har tre menn omkommet i drukningsulykker i Oslofjorden. Ingen av dem brukte redningsvest. Det er ingen tilfeldighet.

Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at rundt 70 prosent av de som har omkommet i båtulykker i Norge ikke brukte vest.

- Det er vanligvis veldig spesielle omstendigheter hvis noen omkommer ved bruk av redningsvest. Den vanligste situasjonen er at vannet er for kaldt og at vedkommende ikke blir plukket opp tidsnok. Ellers kan det være tilfeller hvor folk har fått alvorlige skader i en kollisjon eller grunnstøting, sier underdirektør Bjørn Reppe i avdelingen for sjøvett og fritidsfartøy i Sjøfartsdirektoratet.

Over 30 omkommet I fjor var det totalt 79 drukningsulykker i Norge. Hittil i år ligger antall dødsulykker på rundt halvparten av fjoråret. Ved utgangen av juni i år hadde 31 personer omkommet i drukningsulykker, ifølge statistikk fra Norsk Folkehjelp. Av disse omkom rundt 16 personer ved bruk av fritidsfartøy.

Menn er overrepresentert i ulykkesstatistikken. Av de 79 personene som omkom i fjor, var 50 av dem menn.

- Det er også særlig menn mellom 40 og 60 år som ikke bruker vest, sier Tor-Henrik Andersen, kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp til Dagbladet.

Vest avgjørende Han sier bruk av redningsvest er essensielt for å unngå flere drukningsulykker.

- Det er egentlig ikke hvor god du er til å svømme som er avgjørende. Det som er avgjørende, er hva du gjør før du setter deg om bord i båten, sier Andersen, som presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Det er flere grunner til at bruk av redningsvest øker sjansene for å overleve.

ULYKKESBÅTEN: Dette er gummibåten de to unge mennene som omkom i båtulykken ved Nøtterøy kjørte i natt.  Her trekkes ulykkesbåten opp ved Knarberg båthavn.
Foto: Peder Gjersøe / Scanpix
ULYKKESBÅTEN: Dette er gummibåten de to unge mennene som omkom i båtulykken ved Nøtterøy kjørte i natt. Her trekkes ulykkesbåten opp ved Knarberg båthavn. Foto: Peder Gjersøe / Scanpix Vis mer

- For det første blir man raskt nedkjølt når man ligger i vann, selv om vannet er forholdsvis varmt. I tillegg blir man raskt sliten av å ligge i vannet. Hvis du blir slått bevisttløs og blir liggende med ansiktet ned i vannet, er det også helt avgjørende med redningsvest, sier Andersen.

- Hvis vi virkelig skal få ned drukningsstatistikken, må godt voksne nordmenn begynne å bruke redningsvest.

Ønsker påbud I dag er det bare påbudt å ha redningsvester i båten - ikke å ha dem på seg. Norsk Folkehjelp mener det er på tide med en regelendring.

- Vi er tilhengere av påbud om bruk av vest i båt. Hvis disse reglene hadde blitt endret i bil, og det bare hadde vært påbudt å ha sikkerhetsbelte i bilen, tror jeg folk hadde syntes det var ganske tåpelig, sier Andersen.

Han tror det er mange som bare har vesten i båten og tenker at de vil ta den på seg hvis det blir dårlig vær.

- Men det er ikke dårlig vær som er skyld i de fleste dødsulykker i båt. Det er dårlig sikt, ofte om natta, og velt i små båter, sier han.

Fokus på frivillighet I spørreundersøkelser utført for Sjøfartsdirektoratet, sier 80 prosent av de spurte at de bruker redningsvest om bord i båt. Sjøfartsdirektoratet ønsker foreløpig å få opp antallet redningsvestbrukere ved hjelp av opplysningskampanjer.

- Hvis dette ikke virker, må vi vurdere om det skal være et påbud. Problemet med et påbud, er at det vil måtte være en del unntakssituasjoner, for eksempel når folk har tenkt til å bade fra båten, sier Bjørn Reppe.

- Målet er at alle som er om bord i små, åpne båter skal ha på seg vest. Hvis vi kommer i nærheten av denne målsettingen, vil det redde mange liv, sier han.

KOLLIDERTE: De to unge mennene som omkom i båtulykken på Nøtterøy i natt kjørte inn i denne  båten som lå til kai ved Styrsvik i Vrengensundet.
Foto: Peder Gjersøe / Scanpix
KOLLIDERTE: De to unge mennene som omkom i båtulykken på Nøtterøy i natt kjørte inn i denne båten som lå til kai ved Styrsvik i Vrengensundet. Foto: Peder Gjersøe / Scanpix Vis mer

Tor-Henrik Andersen i Norsk Folkehjelp tror det er flere årsaker til at folk dropper redningsvesten.

- Dette blir jo bare rene spekulasjoner, men jeg tror det er en del som ser på det som litt unødvendig mas. I tillegg er det nok mange som tenker: «Det skjer ikke meg, jeg kan jo svømme godt». Det er nok også mange som ser på redningsvest som litt ukult, sier han.