Pant på snusboks

Vil ha pant på snusboksene

Millioner av norske snusbokser går i søpla hvert år.

PANTES: Vi kaster nærmere 1200 tonn med plast i året, kun som følge av snusbokser. Nå håper Swedish Match å gjøre noe med problemet, ved hjelp av en panteordning. Foto: NTB Scanpix
PANTES: Vi kaster nærmere 1200 tonn med plast i året, kun som følge av snusbokser. Nå håper Swedish Match å gjøre noe med problemet, ved hjelp av en panteordning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år kjøper nordmenn 80 millioner snusbokser. Det tilsvarer 1200 tonn med plast, og det meste går rett i søpla. Det forteller en undersøkelse gjennomført av den svenske snusprodusenten Swedish Match.

I et samarbeid med seksten andre aktører, under et prosjekt navngitt «Engangsfloken», har snusprodusenten kommet fram til en mulig løsning for å kvitte seg med snusbokser som forsøpler naturen.

De vil innføre pant på snusbokser.

Nordmenn forstår pant

Snusprodusenten sier at de har latt seg inspirere av nordmenns gode pantevaner. I Norge er det allerede godt etablert at tomme drikkeflasker har en verdi, og så mye som 90 prosent av alle flasker blir levert tilbake til resirkulering, viser tall fra Infinitum.

Nordmenn har allerede en forståelse for panting av tomflasker. Denne forståelsen er verdifull for snusprodusenten om de ønsker å innføre pant selv, sier prosjektleder for «Engangsfloken», Simen Knudsen, til Dagbladet.

- Vi vet at pantesystemet fungerer i Norge. Med en gang du står med en plastflaske i hånda, vet du at den ikke skal kastes i den vanlige søppeldunken. Du legger dem automatisk et annet sted, fordi du vet at flaskene har en annen verdi. Utfordringen vil bli å videreføre den følelsen til snusboksen, som i likhet med panteflaskene også har sin helt egne form og farge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer