PANTES: Vi kaster nærmere 1200 tonn med plast i året, kun som følge av snusbokser. Nå håper Swedish Match å gjøre noe med problemet, ved hjelp av en panteordning. Foto: NTB Scanpix
PANTES: Vi kaster nærmere 1200 tonn med plast i året, kun som følge av snusbokser. Nå håper Swedish Match å gjøre noe med problemet, ved hjelp av en panteordning. Foto: NTB ScanpixVis mer

Pant på snusboks

Vil ha pant på snusboksene

Millioner av norske snusbokser går i søpla hvert år.

Hvert år kjøper nordmenn 80 millioner snusbokser. Det tilsvarer 1200 tonn med plast, og det meste går rett i søpla. Det forteller en undersøkelse gjennomført av den svenske snusprodusenten Swedish Match.

I et samarbeid med seksten andre aktører, under et prosjekt navngitt «Engangsfloken», har snusprodusenten kommet fram til en mulig løsning for å kvitte seg med snusbokser som forsøpler naturen.

De vil innføre pant på snusbokser.

Nordmenn forstår pant

Snusprodusenten sier at de har latt seg inspirere av nordmenns gode pantevaner. I Norge er det allerede godt etablert at tomme drikkeflasker har en verdi, og så mye som 90 prosent av alle flasker blir levert tilbake til resirkulering, viser tall fra Infinitum.

Nordmenn har allerede en forståelse for panting av tomflasker. Denne forståelsen er verdifull for snusprodusenten om de ønsker å innføre pant selv, sier prosjektleder for «Engangsfloken», Simen Knudsen, til Dagbladet.

- Vi vet at pantesystemet fungerer i Norge. Med en gang du står med en plastflaske i hånda, vet du at den ikke skal kastes i den vanlige søppeldunken. Du legger dem automatisk et annet sted, fordi du vet at flaskene har en annen verdi. Utfordringen vil bli å videreføre den følelsen til snusboksen, som i likhet med panteflaskene også har sin helt egne form og farge.

Fra 1. juli 2018 blir det innført et krav om at alle snusbokser skal produseres i fargen 448C, omtalt som «verdens styggeste farge». Målet er å gjøre det mindre attraktivt å snuse. Undersøkelser gjennomført etter at snusboksene ble sluppet på markedet, har imidlertid vist at de fleste foretrekker det nye designet framfor det gamle.

Nå viser det seg at designendringen fører med seg en annen positiv faktor, påpeker plastkoordinator i Naturvernforbundet til Dagbladet.

- Det at alle snusboksene er laget i samme plastmateriale, og med samme farge, gjør at materialet blir mer verdifullt. Det er ren plast som er lett å gjenvinne, og dermed egner de seg bedre for resirkulering, sier Martin Brandtzæg.

Artikkelen fortsetter under videoen.

UATTRAKTIVE PAKNINGER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie foreslår at alle tobakkspakninger skal bli mørkegrønne, ha helseadvarsler og være reklamefrie. Forslaget skal til høring i løpet av februar. Video: Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer Vis mer

«På farta»-produkter

Simen Knudsen mener at snusboksene som gjenvinningsprodukt er spesielt interessant, ettersom det er en del av noe han omtaler som «på farta»-produkter. Det er produkter i plast du har med deg i veska, i bilen, og rundt omkring hvor du drar.

Det er som regel disse produktene som havner i søpla uten å sorteres, eller rett i naturen, forklarer han.

- Du ser det veldig tydelig når du er med og rydder strender. Snusboksene er en av de store synderne her, og vi finner dem overalt. Det er små plastprodukter som snusboksene som ofte havner på avveie, og det er disse produktene vi gjerne vil ta et oppgjør med, sier Knudsen til Dagbladet, før han legger til:

- Med pantesystemet har vi god oversikt over hvor mye som leveres tilbake av tomflasker, og om det kommer fra panteautomatene eller søppeldunkene. Vi trenger å få kontroll over andre og mindre plastprodukter også.

Martin Brandtzæg i Naturvernforbundet er positiv til prosjektet.

- Dette er en veldig god idé. Det å få satt de snusboksene som stadig forsvinner ut i naturen inn i et system er viktig. Nå er vi nødt til å snakke om hvordan vi kan bruke den plasten vi gjenvinner til noe fornuftig.

Fremdeles tidlig i prosjektet

Swedish Match er en av de tre leverandører av snus til det norske markedet. Kommunikasjonsansvarlig, Nils Erlimo, forteller til Dagbladet at panteløsningen kun er én av flere ideer snusprodusenten har kommet fram til.

- Vi ble med på dette prosjektet fordi vi anerkjenner at det kommer utrolig mye plast fra snusbokser. Det er ikke mer enn 15 gram plast i hver boks, men det blir mye når man legger det sammen. Vi er godt igang med å finne løsninger som kan gjøre plastutslippet vårt mindre, og panteløsningen er en av dem, sier Erlimo.

Snusprodusenten gjennomførte selv en undersøkelse over snusindustriens plastutslipp i Norge, og kom fram til at om én prosent av snusboksene havner utenfor søpla, vil det tilsvare hele 800 000 snusbokser, og 12 tonn med plast. Det er kun innenfor Norges landegrenser.

Nå har Swedish Match vært i panterådslagning hos selskapet Infinitum. De er positive til tiltaket, men det vil likevel ta en stund før en eventuell løsning kommer på plass.

- Det ville vært en god idé å gjøre et tiltak for å få inn denne ordningen. Snusbokser er noe vi ofte finner ute i naturen, og det stemmer at vi nå har sett på løsninger for det. Vi vet imidlertid ikke om løsningen er å ta det inn i vårt system. Det vil være opp til styret hos oss å avgjøre om vi skal ta inn pant på andre objekter enn drikkevarer, sier informasjonsdirektør i Infinitum, Randi Haavik Varberg, til Dagbladet.