Vil ha pavens hjerte til Krakow

Hadde borgermesteren i Krakow fått det som han ville, hadde han begravet en del av pave Johannes Paul II sammen Polens konger og helgener i Krakow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helst ville borgermester Jacek Majchrowski ha hjertet til sin tidligere erkebiskop fraktet fra Roma, men kirkeledere avviser ideen.

Pave Johannes Paul II var den første ikke-italienske paven på 455 år, og Krakows borgermester sier til den polske avisa Gazeta Wyborcza at han har hatt en drøm om at en bit av den avdøde paven skulle få hvile i hjemlandet og i Krakows katedral Wawel.

- Reglene er bestemt av kirken og jeg respekterer at pave Johannes Paul II blir gravlagt i Roma, sier en skuffet Majchrowski.

- Det har aldri vært noen planer om å ta hjertet til paven og frakte det til Krakow, sier Janusz Bielanski til nyhetsbyrået AP.

Polen har en tradisjon som gjør det mulig å begrave et menneske flere steder. Dette gjelder spesielt berømte personer, og hjertet til komponisten Frederic Chopin er i en urne i Warzawas Hellige Kors-kirken, mens resten av Chopin er begravet på den berømte kirkegården Pere Lachaise i Paris.

I et intervju med med dagsavisa Rzeszpospolita sier kardinal Franciszek Macharski at denne skikken ikke lenger holdes i hevd.

- Denne romantiske skikken om at en elsket person kunne begraves flere steder, og viktige steder, er ikke lenger en polsk skikk. Nå mener vi at det er mer respektfullt å gravlegge et menneske på et sted, sier kardinal Macharski.