Vil ha «perfekt hår» - endrer loven

Trykket mot den amerikanske presidenten er høyt i måneden før Biden inntar Det hvite hus - og enda høyere i amerikanske dusjhoder etter ny lovendring.

NY SVEIS: På internett spekuleres det i om Donald Trump har gått til verks for å kvitte seg med det karakteristiske oransje håret. Reporter: Celina Morken / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs energidepartementet vedtok tirsdag nye regler for husholdningsapparaters energibruk - deriblant dusjhoder. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Lovendringene har delvis bakgrunn i presidentens egen opplevelse av utilstrekkelig hårvask, ifølge byrået.

- Må være perfekt

I nesten 30 år har føderale lover regulert trykket i amerikanske dusjer - med et øvre tak på 9,5 liter i minuttet minutt per dusj. De nye reglene utvider grensa til 9,5 liter per dusjhode.

- Så, dusjhoder. Du tar en dusj, vannet kommer ikke ut. Du vil vaske hendene dine? Vannet kommer ikke ut. Så hva gjør du? Du bare står der, eller bruker lengre tid i dusjen? Håret mitt … Jeg vet ikke med dere, men mitt må være perfekt. Perfekt, uttalte Trump i sommer, ifølge nyhetsbyrået Ap.

I fjor skal presidenten også ha spekulert i om energisparingslovene kunne medføre overdreven dospyling, ifølge Reuters - som skriver at presidenten uttalte at en gjerne måtte trekke opp 10-15 ganger før skåla er tom.

Avgjørelsen kommer samme uke som Energidepartement vedtok en bestemmelse om å oppheve begrensninger på vann- og energibruk for bestemte vaskemaskiner og tørketromler.

Den føyer seg inn i et systematisk innsats for å slå ned på reguleringer som rammer produksjon og forbruk av olje, gass og kull, skriver Reuters.

Vekker reaksjoner

Reglene kan imidlertid bli kortlevde. Påtroppende president Joe Biden har varslet at han vil innføre nye energisparingslover når han inntar Det ovale kontor i januar.

Biden får støtte fra miljøvernstiftelsen Natural Resources Defense Council.

- Med millioner av vaskemaskiner og tørketromler solgt i USA hvert år, kan de nye reglene føre til høyere strømregninger og økende karbonutslipp, sier en representant for stiftelsen i en uttalelse gjengitt av AP.

Lovendringen vakte også reaksjoner fra organet Appliance Standards Awareness Project.

- Å endre regler fordi noe går presidenten på nervene er rett og slett tøysete, sier organets fungerende leder Andrew deLaski i en uttalelse gjengitt av CNN.

Han kaller endringen «latterlig», og anklager Trump-administrasjonen for å være på kollisjonskurs med verdens klimautfordringer.

- Krise

Biden har for øvrig nettopp introdusert teamet som skal jobbe med klima og energi i hans administrasjon.

- Vi har bokstavelig talt ingen tid å miste, sa Biden ifølge Washington Post.

Blant de utvalgte er norskættede Deb Haaland, som vil bli en historisk innenriksminister i administrasjonen. Gina McCarthy, som tidligere har ledet miljødirektoratet EPA, blir presidentens nasjonale klimarådgiver.

- Folkens, vi er i en krise. Akkurat som vi trenger en forent nasjonal respons mot covid-19, trenger vi en forent nasjonal respons på klimaendringer, sa Biden.

Påtroppende visepresident Kamala Harris skriver på Twitter at deres administrasjon har en av de mest ambisiøse klimaplanene i historien, og at teamet de har introdusert er klare for å konfrontere krisa med USAs allierte rundt om i verden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer