Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha pigg- avgift i år

Piggavgift kommer i de største byene. Vegdirektoratet foreslår at den innføres i Oslo og Trondheim alt kommende vinter. Men ingen tror det blir mulig. Et enormt byråkrati må etableres for å sjekke dekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veidirektør Olaf Søfteland vil ha avgift fra alle som kjører med piggdekk i de fem største byene. Han tror ikke åtte av ti vil kjøre piggfritt i de store byene. I vinter er andelen rundt 50 prosent. I sin innstilling til Samferdselsdepartementet vil han at Oslo og Trondheim blir de første kommunene i verden med en egen piggavgift.

Han vil ha avgiften allerede kommende vinter.

Rystet

Oslo kommune er rystet over forslaget fra veidirektøren. Innstillingen om en piggavgift er ifølge byrådssekretær Helge L'orange i Oslo kommune bare «lempet over til kommunene». De har ingen som helst mulighet til å innføre noen avgift med kontrollsystem alt kommende vinter.

- Har Oslo kommune noen som helst mulighet for å innføre en avgift for piggdekk for kommende vinter med de signalene som nå kommer fra veidirektøren?

- Neppe. Vi har faktisk ikke fått noen som helst informasjon. Det er Dagbladet som informerer om forslaget som er sendt Samferdselsdepartementet. Løsningen fra Vegdirektoratet er en eneste stor ansvarsfraskrivelse, sier L'orange.

Løftebrudd

Bilorganisasjonene reagerer kraftig på forslaget om piggavgift alt fra kommende vinter. Direktør Ole Marius Stamnes i KNA og advokat Andre Fimreite i NAF mener at dette er uoverveid løftebrudd.

- Vi har hele tida blitt forklart at en piggavgift skulle komme i 2002 om ikke andelen piggfritt var 80 prosent eller høyere, sier Stamnes. Mange bilister sliter nå ned sine piggdekk og har satset på å kjøpe nye piggfrie dekk før 2002. Innføring av avgift nå fører til at bilister må kaste fullt ut brukbare dekk for å slippe en kostbar skatt.

Vedlikeholdet på kommunale veier denne vinteren tilsier ikke at folk skal vise særlig interesse for å skifte til piggfritt, sier Stamnes.