Vil ha progressiv global formuesskatt

Professor Thomas Piketty holder foredrag i Oslo i dag om hvordan ulikheter kan bekjempes.

THOMAS PIKETTY: Forfatteren bak salgssuksessen «Kapital i det 21. århundre» fylte i dag Univeritetet i Oslos aula. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
THOMAS PIKETTY: Forfatteren bak salgssuksessen «Kapital i det 21. århundre» fylte i dag Univeritetet i Oslos aula. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den franske stjerneøkonomen Thomas Piketty (43) har samlet data om inntekts- og formuesfordeling gjennom flere hundreår, i 20 vestlige land.

Hovedfunnene er publisert i en mursteinen på nærmere 700 sider, «Kapital i det 21. århundre», som har blitt en bestselger.

Ulikhetene øker Piketty viser at de økonomiske ulikhetene i verden øker, og at de aller rikeste blir stadig rikere. Tall for inntekts- og formuesfordeling viser stor ulikhet fram til 1914, så mindre forskjeller fram til 1970-tallet, og så igjen økende forskjeller fram til i dag.

Ifølge Piketty kan vi være på vei tilbake til 1800-tallets inntektsfordeling, da en en liten overklasse nesten hele inntekten i samfunnet, og arv av formue var avgjørende for sosial mobilitet.

Hans konklusjon er at årsaken til økende forskjeller er at avkastning på kapital har vært større enn den generelle økonomiske veksten. De som arver formue, får derfor en stadig større del av kaka.

Progressiv formuesskatt Piketty mener derfor at kapitalismen har sviktet, og foreslår en global. progressiv skatt på formue. Han mener hvert land bør ha en progressiv formuesskatt som kan starte på rundt én prosent ved én million euro.

LIKER PIKETTY. Ap-leder Jonas Gahr Støre har møtt den franske økonomen Thomas Piketty tidligere og skal delta i dagens panel.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dafbladet
LIKER PIKETTY. Ap-leder Jonas Gahr Støre har møtt den franske økonomen Thomas Piketty tidligere og skal delta i dagens panel. Foto: Tomm W. Christiansen / Dafbladet Vis mer

På sin turné med boka har han blitt møtt med argumenter mot innføring av formuesskatt, blant annet kapitalflukt. Piketty vedgår at det kan være et problem, men mener ikke argumentet er godt nok.

I dag fyller han Universitetets aula i Oslo til trengsel. Det er tankesmia Agenda, Universitetet i Oslo og Forskningsrådet som står bak arrangementet.

Etter Pikettys forelesning skal et panel bestående av Ap-leder Jonas Gahr Støre, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, økonomiprofessor Kalle Moene og assisterende professor Ingvild Almås diskutere Pikettys funn og teser.

Downtown Abbey? Kalle Moene har i omtale av boka innvendt at fagbevegelsens rolle i kampen mot ulikheter ikke levnes mye plass.

I en kronikk i Aftenposten om Pikettys bok skrev professor i økonomisk historie, Einar Lie, tidligere i høst:

I PANELET: Assisterende professor ved Norges Handelshøgskole, Ingvild Almås, skal drøfte Thomas Pikettys konklusjoner.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix
I PANELET: Assisterende professor ved Norges Handelshøgskole, Ingvild Almås, skal drøfte Thomas Pikettys konklusjoner. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix Vis mer

- Summerer vi oljefondet, statens direkte økonomiske engasjement, statens eierandeler på børs og omkringliggende herligheter, kommer vi opp i en syv-åtte tusen milliarder kroner. Fordeler vi dette likt på alle nordmenn, får vi verdens aller jevneste inntektsfordeling.

Piketty ville vært uenig i en slik tankegang. Hos ham er kapital problematisk fordi den har en tendens til å vokse og konsentreres, og fordi den gir makt.

Statens verdier kan nok bidra til velferd for våre etterkommere. Men den vokser på statens hender, og den gir neppe noen følelse av rikdom og innflytelse til dem lengst ned på fordelingskurven, skriver Lie, og spør retorisk om vi beveger oss mot et «Downtown Abbey-samfunn».

Mot større forskjeller? - Skal vi feste lit til hovedtrekkene i Pikettys analyse, vil dette århundret gi en global formuesulikhet minst på linje med den vi finner på 1800-tallet.

Her vil land med stor evne til å spare, og land med store petroleumsinntekter - Norge forener begge deler - akkumulere en ekstrem finansiell styrke, som ikke står i noe forhold til deres behov eller arbeidsinnsats, skriver Lie.

FAGBEVEGELSEN: Professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Kalle Moene, mener det er en svakhet at Piketty ikke bruker mye plass på fagbevegelsens rolle i kampen mot ulikhet.
Foto RYGG LUNDE/BJØRN ERIK Dagbladet
FAGBEVEGELSEN: Professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Kalle Moene, mener det er en svakhet at Piketty ikke bruker mye plass på fagbevegelsens rolle i kampen mot ulikhet. Foto RYGG LUNDE/BJØRN ERIK Dagbladet Vis mer

Han viser til at i Norge i dag eier de rikeste ti prosent av befolkningen over halvparten av all formue, og den rikeste prosenten over 20 prosent.

FORMUESSKATT NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund vil trolig kommentere Pikettys oppskrift om en global og progressiv formuesskatt  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORMUESSKATT NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund vil trolig kommentere Pikettys oppskrift om en global og progressiv formuesskatt Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer