Vil ha progressiv global formuesskatt

Professor Thomas Piketty holder foredrag i Oslo i dag om hvordan ulikheter kan bekjempes.

THOMAS PIKETTY: Forfatteren bak salgssuksessen «Kapital i det 21. århundre» fylte i dag Univeritetet i Oslos aula. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
THOMAS PIKETTY: Forfatteren bak salgssuksessen «Kapital i det 21. århundre» fylte i dag Univeritetet i Oslos aula. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den franske stjerneøkonomen Thomas Piketty (43) har samlet data om inntekts- og formuesfordeling gjennom flere hundreår, i 20 vestlige land.

Hovedfunnene er publisert i en mursteinen på nærmere 700 sider, «Kapital i det 21. århundre», som har blitt en bestselger.

Ulikhetene øker Piketty viser at de økonomiske ulikhetene i verden øker, og at de aller rikeste blir stadig rikere. Tall for inntekts- og formuesfordeling viser stor ulikhet fram til 1914, så mindre forskjeller fram til 1970-tallet, og så igjen økende forskjeller fram til i dag.

Ifølge Piketty kan vi være på vei tilbake til 1800-tallets inntektsfordeling, da en en liten overklasse nesten hele inntekten i samfunnet, og arv av formue var avgjørende for sosial mobilitet.

Hans konklusjon er at årsaken til økende forskjeller er at avkastning på kapital har vært større enn den generelle økonomiske veksten. De som arver formue, får derfor en stadig større del av kaka.

Progressiv formuesskatt Piketty mener derfor at kapitalismen har sviktet, og foreslår en global. progressiv skatt på formue. Han mener hvert land bør ha en progressiv formuesskatt som kan starte på rundt én prosent ved én million euro.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer