KOMITÉEN: Stortingets 22. juli-komité møter pressen etter møtet på Stortinget onsdag. Fra venstre: André Oktay Dahl (H), Anders Aundsen (FrP). Jan Bøhler (Ap), leder Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V) og Akhtar Chaudhry (SV). Foto: Jacques Hvistendahl
KOMITÉEN: Stortingets 22. juli-komité møter pressen etter møtet på Stortinget onsdag. Fra venstre: André Oktay Dahl (H), Anders Aundsen (FrP). Jan Bøhler (Ap), leder Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V) og Akhtar Chaudhry (SV). Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Vil ha PST-svar

Hareide vil gjøre PST bedre, og holder høring på Stortinget i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


I dag møttes Stortingets 22. juli-komité for å bli enig om en plan for arbeidet framover. Leder Knut Arild Hareide (KrF) sier til Dagbladet at spørsmålene rundt PST kommer til å være en viktig del av komitéens arbeid.  

- Det er ikke slik at vi skal ha en kontrollfunksjon overfor PST. Men vi skal se på hva som kan bli bedre, sier han.  

Forvirring

Hareide sier at det ikke er unaturlig at PST deltar på høringen komitéen planlegger i januar. Selv om komitéen ikke kan kreve at noen stiller, gjør både han og andre medlemmer det klart at det forventes at man sier ja til en invitasjon i en så alvorlig sak.

Det stormer rundt PST-sjef Janne Kristiansen, etter flere omstridte uttalelser som har skapt full forvirring om hva PST hadde mulighet til å gjøre for å avsløre Anders Behring Breiviks terrorplaner før 22. juli.  

- Dette er viktig å få svar på. Hvilken metodebruk kan PST bruke, og hvilke metoder har de behov for? Dette la også justisministeren vekt på i sin redegjørelse, hvor han sa at PSTs metodebruk er noe vi burde se på. Det er en viktig debatt som vil prege i hvert fall en del av arbeidet, sier Hareide.

Ser framover

Den særskilte komitéen er opprettet for å behandle redegjørelsene fra daværende justisminister Knut Storberget (Ap) og daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) i Stortinget 10. november. Siden da har Storberget gått av, mens Faremo har overtatt hans post.

Komitéen er allerede i gang med å utforme skriftlige spørsmål til departementene, som i sin tur kan sende dem videre til etater som PST. 

- På komitémøtet neste onsdag kommer vi til å avklare helheten rundt høringene. Men dette er ikke en kontrollhøring, understreker Hareide.

Flere etater vil bli invitert til høringen for å gi svar på hvordan beredskapen kan bli bedre på kort sikt.

- Vi jobber ikke like bredt som 22. juli-kommisjonen. De ser på ansvar og skyldspørsmål, og har en helt annen tidsramme enn stortingskomitéen. Vi kommer til å se på hva som er nødvendige kortsiktige tiltak for å få bedre sikkerhet. Vi ser framover, mens kommisjonen i en helt annen grad har et ansvar for å se tilbake, sa Hareide til pressen etter møtet.