HELSESJEKK:  Varaordfører Libe Rieber-Mohn tar til orde for å innføre psykisk helsesjekk av alle asylsøkere som kommer til Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
HELSESJEKK: Varaordfører Libe Rieber-Mohn tar til orde for å innføre psykisk helsesjekk av alle asylsøkere som kommer til Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

Vil ha psykisk helse- sjekk av asylsøkere

Halvparten av dem som er dømt for overfallsvoldtekt har søkt asyl til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at mange asylsøkere sliter med psykiske problemer, er det psykiske helsetilbudet nærmest fraværende.

Nå mener Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) at psykisk helse bør inngå som en del av helsesjekken som alle asylsøkere gjennomgår når de kommer til Norge, skriver Klassekampen.

I dag får asylsøkere som kommer til landet kun en fysisk helsjekk som blant annet skal avdekke tuberkulose og andre smittebærende sykdommer. Det psykiske helsetilbudet er så godt som fraværende, skriver avisen.

- Vi vet at veldig mange har opplevd traumatiske ting i livet, og det må tas på alvor. Selvsagt også av hensyn til dem selv, sier Rieber-Mohn.

Oslo har nå flest overfallsvoldtekter i Skandinavia, og av 13 domfelte i 2008 og 2009 hadde seks tidligere søkt asyl i Norge. To av fem dømte gjerningsmenn i fjor hadde alvorlige psykiatriske lidelser.

En undersøkelse foretatt av Institutt for samfunnsforskning der Norge er sammenlignet med seks andre europeiske land, viser at Norge kommer dårligst ut når det gjelder å fange opp psykiske lidelser blant asylsøkere.

(NTB)