Knut Arild Hareide, som leder transportkomiteen på Stortinget, ønsker at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) redegjør for togsikkerheten i Norge. Arkivfoto: Scanpix
Knut Arild Hareide, som leder transportkomiteen på Stortinget, ønsker at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) redegjør for togsikkerheten i Norge. Arkivfoto: ScanpixVis mer

Vil ha redegjørelse om togsikkerhet

Knut Arild Hareide (KrF) vil ha samferdselsministeren på teppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Lederen av transport- og kommunikasjonskomiteen, KrFs Knut Arild Hareide, vil at regjeringen skal komme til Stortinget for å redegjøre om togsikkerhet.

Hareide ønsker ikke å slå partipolitisk mynt på den dramatiske ulykken på Sjursøya i Oslo onsdag, men synes at en hendelse av dette omfanget bør utløse en gjennomgang av togsikkerhet på nasjonalt plan.

- Det er for tidlig å fordele skyld og uskyld, men bare det forhold at slike ulykker kan skje, viser at man ikke er kommet langt nok i arbeidet med sikkerhet, sier Hareide til NTB.

Han viser til Åsta-ulykken i 2000, der 19 mennesker omkom, og den oppgradering av sikkerheten som skjedde i tiden etter. Noe lignende mener han onsdagens ulykke kan avføde.

- Først må havarikommisjonen få gjøre sitt arbeid og levere sine konklusjoner til regjeringen. Deretter bør statsråden komme til Stortinget på egnet måte for å redegjøre om hvilke tiltak som skal settes i verk for å unngå at vogner kan løpe løpsk, sier Hareide.

Komitélederen understreker at dette ikke må bli noe politisk spill, men at man midt i den tragiske ulykken må gå gjennom sikkerhetsrutiner, slik at det kan komme noe positivt ut av det, som etter Åsta.

- Bare det at alle de som driver togselskaper, over flere år har fått merknader for ulike sikkerhetsbrudd, viser jo at denne bransjen trenger en kritisk gjennomgang, sier Hareide.


(NTB)


KATASTROFEOMRÅDE: Tre mennesker ble drept da toget traff på Sjursøya i 13-tida i går. Foto: SCANPIX
KATASTROFEOMRÅDE: Tre mennesker ble drept da toget traff på Sjursøya i 13-tida i går. Foto: SCANPIX Vis mer