Vil ha regler for hvem som skal inviteres i barnebursdag

Bursdagsfeiring i skole og barnehage, blir politisk sak i Skien.

BURSDAGSPOLITIKK: Odin Adelsten Bohmann, bystyremedlem for Ap i Skien, har sendt et forslag til Skien kommune om å opprette regler barnebursdager i barnehager og skoler i Skien.  Foto: Bjørn Rudborg
BURSDAGSPOLITIKK: Odin Adelsten Bohmann, bystyremedlem for Ap i Skien, har sendt et forslag til Skien kommune om å opprette regler barnebursdager i barnehager og skoler i Skien.  Foto: Bjørn RudborgVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å bli invitert i bursdag til de andre barna i barnehagen eller på skolen, er så viktig for barn, mener Odin Adelsten Bohmann, at han nå fremmer en politisk sak om det i kommunen.

Bohmann er bystyrerepresentant for Ap i Skien.

Han har sendt en forespørsel til administrasjonen, hvor han ber om at det lages regler for hvem som blir invitert i bursdager i barnehager og skoler i byen, skriver til Varden, som var de første til å omtalt saken.

Nå skal saken opp i hovedutvalget for oppvekst i kommunen.

- Jeg er glad for at hovedutvalget har bedt om sak på hvordan vi kan bidra til å regulere dette i Skien, slik at bursdagsfeiringer i alle fall ikke bidrar til utfrysing, sier Bohmann til avisa.

Den verste sanksjonen

Bohmann er for tida hjemme i pappapermisjon, og har også et barn i barnehage.

Her har han selv sett hvor viktig en bursdagsinvitasjon er for barna.

- Sønnen min sier veldig tydelig at det verste noen kan gjøre, er å ikke invitere et annet barn i bursdagen sin. Det er den sanksjonen de bruker mot hverandre når de skal true med noe virkelig ille, forteller Bohmann, som opplevde at sønnen etter en krangel om klosser, kom hjem og erklærte at han ikke ville invitere barnet han hadde kranglet med hjem.

- Vi vet hva sosial utfrysning og ekskludering gjør med et menneske. Når det starter så tidlig som i barnehagen, mener jeg at vi må bidra til at foreldre kan gjøre gode valg for alle barn, sier Bohman.

Avdeling eller kjønnn

I sønnens barnehage har de imidlertid opprettet regler der en inviterer hele avdelingen, alderstrinnet eller dele inn etter kjønn.

Til Dagbladet understreker Bohman at det er mange måter å gjøre det på.

- Det må ikke være kommunale regler. Det ville det jo vært umulig å håndheve, og vi har selvsagt ikke lovhjemmel for å regulere dette. Til synende og sist er det foreldrene som bestemmer, men vi politikere skal tilrettelegge for gode valg. Det er et politisk ansvar å fremme inkludering i barnehagene og skolen, mener Bohman, som sier en løsning for eksempel kan være å få tema inn som fast punkt på foreldremøtene eller i Foreldrearbeidsutvalget (FAU).

- Jeg har fått litt bank i kommentarfeltet for at politikere skal blande seg og lage regler. Det er ikke reglene som er det viktigste, men at vi har dette som et viktig tema og sammen bidrar til at denne problemstillingen blir diskutert, sier han.