Vil ha regnskap for innvandrere

Oslo kommune vil regne ut hvor mye advokathjelp til innvandrere koster samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et hemmeligstemplet brev fra kommuneadministrasjonen i Oslo til Fri rettshjelp bes det om tallmateriale som viser hvor mange innvandrere som får gratis advokatbistand fra de 16 advokatene på kontoret.

- Dette kobler jeg til et politisk havarert forsøk på å sette opp et innvandrerregnskap, forteller en høyt plassert kilde i Oslo kommune til Dagbladet.

Lager prislapp

Fri rettshjelp er i dag underlagt Oslo kommune, og brevet dreier seg i hovedsak om planene om å fristille etaten fra kommunen. Advokatene skal, i tillegg til å skaffe til veie informasjon om klientenes kommunetilhørighet og en beskrivelse av inntekts- og formuesforhold, få på bordet «hvor stor andel av klientene som er innvandrere», uten at det i brevet forklares hva slags innvandrere det siktes til.

- Det dreier seg i hovedsak om ikkevestlige innvandrere, sier byråd Erling Lae, som mener det er viktig å vite hvor mange innvandrere som får hjelp.

- Det vil kunne fortelle noe om hva tjenestene vil koste, sier Lae.

Nordmenn spørres ikke

Fri rettshjelp, kontoret som gir gratis advokathjelp til de med dårlig råd, må nå spørre sine klienter om hvor de kommer fra og deres etniske bakgrunn.

- Når man unnlater å spørre de med norsk utseende om hvor de kommer fra, kan de med fjernkulturell bakgrunn oppleve dette som sterkt provoserende, krenkende og rasistisk. Dette sier tillitsvalgt for juristene på kontoret, advokat Jacob Aars-Rynning.

Han er redd for at arbeidet med å samle inn disse opplysningene vil føre til rykter i innvandrermiljø om at det offentlige diskriminerer.

- Trekk brevet!

Gruppeleder for Rød Valgallianses bystyregruppe, Chris Hartmann, reagerer kraftig på brevet administrasjonen i Oslo kommune har sendt Fri rettshjelp.

- Det er rettshjelpsloven som skal gjelde. Hvor klientene kommer fra betyr ingenting. Dette handler om å ha rett til juridisk bistand uten å måtte betale i dyre dommer, sier Hartmann.