Vaksiner

Vil ha reisenekt for foreldre med uvaksinerte barn

Forslaget ble nedstemt i fjor, men Ap gir seg ikke. - Vi er nødt til å ta i bruk nye virkemidler for å beskytte barna våre, sier Elise Bjørnebekk-Waagen.

REISENEKT: Arbeiderpartiets Elise Bjørnebekk-Waagen vil ha reisenekt for foreldre med uvansinerte barn. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
REISENEKT: Arbeiderpartiets Elise Bjørnebekk-Waagen vil ha reisenekt for foreldre med uvansinerte barn. Foto: Gunnar Ringheim / DagbladetVis mer

- Det handler om å ha en aktiv føre var-holdning. Meslinger er på sterk framvekst i Europa, og det er en utvikling som må tas på alvor. Da er vi nødt til å vurdere nye virkemidler for å beskytte barna våre, sier Elise Bjørnebekk-Waagen, som sitter i helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet på Stortinget.

I år som i fjor ber derfor partiet regjeringen om å utrede lovverk som sikrer at foreldre med uvaksinerte barn, kan nektes å ta med barnet til land med høy smittefare. Bjørnebekk-Waagen mener den siste tidas meslingtilfeller her til lands bekrefter behovet ytterligere.

- Det er høy tillit til barnevaksinasjonsprogrammet, som er bra. Men det er store utfordringer også utenfor Norges grenser, og vi er bekymret for at de skal komme til oss.

Obligatorisk vaksinering

Samtidig tar hun til orde for å innføre obligatorisk vaksine for barnehageansatte. Da det i mars ble påvist meslingsutbrudd hos en ansatt på legevakta i Oslo, krevde helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland, at det skulle innføres obligatorisk vaksinering av helsepersonell.

- Skal du jobbe med syke folk skal du ikke utgjøre en risiko for dem. Det er en risiko jeg ikke aksepterer, verken som politiker eller som far, sa han til VG.

Han fikk støtte fra SV, som mente at alle som jobber i helsesektoren må være vaksinerte, ikke bare helsepersonell. Det vedtok også Frp på sitt landsmøte i slutten av april.

- Det er de som jobber med de minste barna, som er mest utsatte ettersom de ikke får meslingvaksine før de er 15 måneder gamle. Helsepersonell bør ikke utgjøre en risiko, og det bør heller ikke barnehageansatte.

Det er imidlertid lite støtte å hente fra de andre partiene, spesielt for en eventuell reisenekt.

- Vanvittig forslag

- Reisenekt er et helt vanvittig forslag. Hvordan skal de håndheve det? Samle inn flybilletter og sjekke opp mot vaksinasjonsregisteret? Det ville vært formynderstaten på sitt verste, sier Sveinung Stensland til Dagbladet.

KRITISK: Helsepolitisk talsperson i Høyre og tidligere farmasøyt Sveinung Stensland er svært negativ til forslaget. Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Helsepolitisk talsperson i Høyre og tidligere farmasøyt Sveinung Stensland er svært negativ til forslaget. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Han synes forslaget virker lite gjennomtenkt. Heller en å innføre så inngripende tiltak, mener han at vi må jobbe jevnt med å holde vaksinasjonsgraden så høy som mulig.

Vi spør Bjørnebekk-Waagen:

- Hvordan har dere tenkt å håndheve det?

- Vi ber regjeringen om å utrede en lovhjemmel. Håndheving er blant spørsmålene som må inngå i utredningen.

Delte meninger

Når det kommer til obligatorisk vaksinering av barnehageansatte, er han ikke like negativ, men vil likevel ikke støtte forslaget.

- Vi er nødt til å begynne med helsepersonell. De jobber med sjuke folk, og skal ikke utgjøre en risiko for sine pasienter. I tillegg har det en viktig signaleffekt at disse er vaksinert. Jeg har forståelse for at barnehageansatte kan være relevante i den sammenheng, men vi er ikke klare for det ennå.

Helsepolitisk talsperson for SV, Sheida Sangtarash, støtter heller ikke forslaget om reisenekt. Hun kan heller ikke se hvordan det er praktisk gjennomførbart. Partiet støtter imidlertid den andre delen av forslaget.

- Det finnes mange barn i risikogruppen som går i barnehage. Det handler om liv og helse, og det er viktig at vi er på forebyggingssida. Jeg har selv jobbet med barn i denne gruppa, og sett hvor sårbare de er for sykdommer og hvor alvorlig det kan bli når disse blir smittet, sier Santarash, som selv er utdannet barnehagelærer.

Hun opplever at barnehagepersonell er imøtekommende og opptatt av barns helse, og ser ikke for seg at dette vil bli et problem å implementere.

Ingen tilfeller

Som kjent har smitten i flere av meslingtilfellene i Norge skjedd i utlandet, og med økt forekomst i Europa, kan vi også se flere tilfeller her til lands, bekrefter avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Didrik Vestrheim.

Han ønsker ikke å gå inn på hvorvidt det er behov for de tiltakene Ap foreslår, men sier at det er svært sjeldent at slik smitte sprer seg videre her hjemme.

- Vi har ikke hatt noen sirkulasjon av meslinger i Norge de siste åra. Vi har en svært høy vaksinasjonsdekning, derfor blir videre smitte i Norge begrenset, sier han til Dagbladet, og viser til Folkehelseinstituttets råd om vaksinasjon og forholdsregler som kan tas for å unngå at barn blir smittet.

Når det gjelder barnehageansatte kjenner ikke Folkehelseinstituttet til noen tilfeller av meslinger blant barn i barnehager der smitten har skjedd fra de ansatte.

Han påpeker likevel at de anbefaler at alle er beskyttet, og at det er viktig å opprettholde den gode oppslutning om vaksinasjonsprogrammet.

- Det er svært få som ikke ønsker å vaksinere barna sine. Blant dem som ikke er vaksinert er det barn som av ulike grunner ikke kan vaksineres. Forekomsten av meslinger i Europa er en påminnelse om at det er nødvendig å være beskyttet mot meslinger, og at vi trenger en høy vaksinasjonsdekning for å stoppe smitte i Norge.