Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha reklameforbud mot fillers og Botox

Arbeiderpartiet mener markedet for kosmetiske sprøyter, fillers og Botox har for frie tøyler.

FREMMET FORSLAG FOR AP: Ap-politiker Zaineb Al-Samarai og Ap har fremmet forslaget i Stortinget om å gå gjennom regelverket for kosmetiske injeksjoner. Foto: Lars Eivind Bones
FREMMET FORSLAG FOR AP: Ap-politiker Zaineb Al-Samarai og Ap har fremmet forslaget i Stortinget om å gå gjennom regelverket for kosmetiske injeksjoner. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De har fremmet et forslag i Stortinget, der de ber regjeringen vurdere strengere krav til behandlerne.

Omstridt reklame: Dette sponsede innlegget på Instagram har fått høstet mye kritikk den siste uka
Omstridt reklame: Dette sponsede innlegget på Instagram har fått høstet mye kritikk den siste uka Vis mer

I forslaget ber de også om en vurdering av reklameforbud og forbud mot å bestille disse produktene til hjemmebruk.

Sjokkert over leppereklame

Cal-Samarai, som er en av forslagsstillerne, viser til reklamen for leppeforstørrelse for russ som har vært mye debattert den siste uka som et eksempel på hvorfor et forbud kan være veien å gå.

«Russ i år? Alle russ får leppeforstørrelse til 2500 kroner helt fram til 17. mai. Du må være fylt 18 år», står det i det som er et sponset innlegg på Instagram for en skjønnhetssalong. Innlegget har blitt kraftig kritisert av flere.

- Den normaliseringen, rettet spesielt mot veldig unge mennesker, er ikke bra når vi vet at så mange som sju av ti vil endre på utseende sitt. Dette gjør ikke at disse får bedre selvtillit, tvert imot er det raske handlinger som ikke er løsning på underliggende problemer som går på selvtillit og selvfølelse. Jeg tror det faktisk kan fungere mot sin hensikt, mener Al-Samarai til Dagbladet.

- Et reklameforbud er kanskje veien å gå, mener hun.

Men det er jo et lovlig tilbud, skal man forby alt en ikke liker?

- Nei, men vi har også forbud for andre varer også som vi mener at forbrukeren ikke er tjent med, som alkohol og tobakk. Det er ikke noe nytt. Mye av dette er rettet mot unge jenter Når vi ser at mange unge nettopp blir påvirket av dette og velger å gjøre det, er det ikke feil av oss å be regjeringen se på dette.

Eierne av Ansikta Medica, sier de i ettertid ser at sin markedsføring ikke var den beste. Se under.

Vil ha aldersgrense

Zaineb Al-Samarai mener det også er behov for å innføre nye aldersgrenser.

- Jeg mener en ikke skal kunne få utført kosmetiske injeksjoner før en er 18 år, på samme måte som for kosmetisk kirurgi. Vi ønsker at unge jenter og gutter skal være bekvem med egen kropp, og ønsker ikke at denne bransjen skal tjene penger på folks dårlige selvtillit. Folk er ikke ferdig utviklet når de er under 18 år, sier hun.

Ap-politikeren sier de ikke vil forby denne typen skjønnhetsbehandling, bare regulere det.

- Det er positivt for forbrukerne at de kan eliminere de useriøse aktørene og forholde seg til de seriøse. Dette er et område som mangler konkret politikk. Jeg håper virkelig at vi får flertall. Også Forbrukertilsynet har etterlyst bedre regulering. Det er interessant at regjeringen ikke har kommet mer på banen, mener Al-Samarai.

- Bra med debatt

- Vi ønsker en debatt om regelverket rundt markedsføring av kosmetiske produkter velkommen. Debatten startet etter vår markedsføring rettet mot gruppen russ. Vi ser i ettertidas lys, at dette ikke var klokt. Vi har støtt mange med denne reklamen, og det er vi leie oss for, sier Mikhail Sovershaev og Elena Egorina i selskapet Ansikta Medica, som står bak den omstridte reklamen.

De peker på at det ikke alltid er lett å skille mellom kosmetisk kirurgi, behandling og injeksjoner, som tatoveringer, permanent makeup eller hårtransplantasjoner

- Ønsker man å forby reklame mot bare injeksjoner, eller ønsker man å se helhetlig på markedsføring av denne typen produkter og tjenester? Alle slike behandlinger fører til at utseende blir endret i en eller annen form, og det man kan alltid diskutere om en slik kategorisering vil være mulig eller ønskelig å gjøre. Det er ikke sikkert at et forbud er det mest hensiktsmessig, men en tydeliggjøring, en avklaring og en eventuell oppstramming av regelverket vil være bra for både bransjen og forbrukerne. For vår del, vi vil alltid følger gjeldende lovverk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling