POPULÆRE: Okean Elzy er et ekstremt populært band i Ukraina og Russland, og har spilt for fulle hus i New York. Nå svermer ryktene rundt deres frontmedlem Svjatoslav Vakartsjuk og et eventuelt presidentkandidatur. Vakartsjuk er plassert i midten av bildet. Foto: Okean Elzy
POPULÆRE: Okean Elzy er et ekstremt populært band i Ukraina og Russland, og har spilt for fulle hus i New York. Nå svermer ryktene rundt deres frontmedlem Svjatoslav Vakartsjuk og et eventuelt presidentkandidatur. Vakartsjuk er plassert i midten av bildet. Foto: Okean ElzyVis mer

Vil ha rockestjerne som ny president

Men Svjatoslav Vakartsjuk holder det ukrainske folket på pinebenken inntil videre.

I mars neste år er det duket for valg i Ukraina, et land som har vært preget av sterk politisk uro de siste åra.

RYSTENDE SCENER: Juri Bojko er tidligere vise-statsminister i Ukraina. Her blir han beskyldt for å være en russisk agent av Olag Lyasjko. Vis mer

Nå venter det ukrainske folk spent på om deres største rockestjerne, Svjatoslav Vakartsjuk, skal melde sitt kandidatur. Han er frontfigur i det svært populære, ukrainske bandet Okean Elzy.

I august slapp de låten «How Many of Us», som fra flere hold har blitt sett på som et sterkt hint om at 43 år gamle Vakartsjuk vil stille til valg, skriver Bloomberg. Med tekstlinjer som «Vi har fått nok av løgnene deres» treffer han folk i et land med økonomiske problemer, korrupsjon og en krig med russiskstøttede opprørere som skaper uro.

2013: Her knuser de Lenin-statuen og holder biter opp som et trofe. Video: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer

Har sittet i parlamentet tidligere

Vakartsjuk er heller ikke en fremmed mann i politikken. I 2007 ble han valgt inn i Rada, det ukrainske parlamentet. Han gikk av etter et år, og beskyldte de ukrainske politikerne for å bruke mer tid på å slåss med hverandre, framfor å tenke på politikk, skrev blant andre KyivPost.

Selv om han har nektet for noe presidentkandidatur, har han gjort sitt for å holde ryktene om sine politiske ambisjoner varme. Han har tatt politiske fag ved Stanford University, og holdt forelesninger for politikkstudenter.

Holdt konsert på nasjonaldagen

Da han annonserte at Okean Elzy skulle holde sin første konsert i år på Ukrainas nasjonaldag 24. august, ble ikke akkurat spekulasjonene noe mindre. Konserten i Olympic Arena, med en kapasitet på over 80.000 personer, var utsolgt. Forventningene var skyhøye for hva han kom til å melde under pressekonferansen før konserten. Kanskje et antiklimaks at han da bare ville svare på spørsmål om musikk.

HOLDT KONSERT: Okean Elzy holdt sin første konsert i år i Olympic Arena i august. Det ble ikke sagt noe om et eventuelt presidentkandidatur da. Her er Vakartsjuk nummer to fra høyre. Foto: Okean Elzy
HOLDT KONSERT: Okean Elzy holdt sin første konsert i år i Olympic Arena i august. Det ble ikke sagt noe om et eventuelt presidentkandidatur da. Her er Vakartsjuk nummer to fra høyre. Foto: Okean Elzy Vis mer

Bettingselskapene har likevel trua på han som en aktuell kandidat: på flere målinger ligger han foran den sittende presidenten Petro Porosjenko, og like bak opposisjonslederen Yulia Timosjenko.

- En særegen moralsk autoritet

Vakartsjuk har vært i offentlighetens søkelys i over to tiår, og unngått de store skandalene. Det er ikke en selvfølge blant de ukrainske politikerne.

- Han har en særegen moralsk autoritet, sier Oleksiy Haran, professor i statsvitenskap ved Mohyla Academy i Kiev, til DW.

Han blir sett på som et viktig ansikt fra den oransje revolusjonen i 2004, der bandet hans spilte mangfoldige konserter på hovedscenen i den ukrainske hovedstaden. Under Maidan-revolusjonen i 2014 skal han ha uttalt følgende om å bli landets leder:

PRESIDENT: Den ukrainske presidenten Petro Poroshenko ble valgt i 2014. Foto: Genya Savilov / AFP / NTB Scanpix
PRESIDENT: Den ukrainske presidenten Petro Poroshenko ble valgt i 2014. Foto: Genya Savilov / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Om jeg tror det er nødvendig, så gjør jeg det. Jeg er ikke redd, og hele mitt liv har vært preget av ansvarlighet. Men jeg haster meg ikke inn i politikken.

Og det gjorde han heller ikke. Petro Porosjenko ble valgt som leder da president Viktor Janukovitsj rømte landet i februar 2014.

Ønsker tettere bånd med Vesten

Allerede før noen offentlig bekreftelse eller avkreftelse om kandidatur, har folk begynt å kritisere musikeren for manglende politisk erfaring.

- Vi er ikke redde for sterk konkurranse. Valgkampen vil nyte godt av at han stiller. Jo flere proeuropeiske kandidater som stiller, desto bedre, har et parlamentsmedlem fra Yulia Tymoshenkos parti uttalt.

OPPOSISJONSLEDER: Yulia Tymoshenko. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB Scanpix
OPPOSISJONSLEDER: Yulia Tymoshenko. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Vakartsjuk har uttalt at han ønsker tettere bånd med Vesten, og bedre samarbeid med EU. Han vil også prøve å bekjempe korrupsjon, og har snakket om at landet trenger reformer på områder som valg og sikkerhet, uten at han har gått noe særlig i detalj.

Ukrainsk politikk har hatt flere kjendiser som har prøvd seg. Den tidligere boksemesteren Vitali Klitschko var en av de sentrale ansiktene under Maidan-protestene. Klitschko vurderte å stille til valg som president, men endte opp med å støtte Petro Porosjenko. I stedet ble han ordfører i Kiev.

Det spekuleres også om den populære skuespilleren og komikeren Volodymyr Zelensky stiller til valg neste år. Han har selv avkreftet ryktene, men er likevel å se på oddslistene.

OPPTØYER: Opptøyene i Kiev kan bli langt mer alvorlige enn da Sovjetunionen ble oppløst og Ukraina ble en uavhengig stat i 1990. Urolighetene kan føre til en dyp nasjonal splittelse mellom øst-syd og vest-nord i Ukraina. Video: Reuters Vis mer