Vil ha røykfrie områder

Vil ha røyken bort fra Stavanger

Stavanger kommune har nå, som første norske kommune, vedtatt at uteområder i kommunen kan bli røykfrie.

RØYKFRITT: Nå kan du muligens glemme røyken på bussholdeplasser, ved idrettsanlegg, på badeplasser og i friområder i Stavanger. Håpet til flertallspartiene i Stavanger er at de skal bli røykfrie. Foto: Scanpix
RØYKFRITT: Nå kan du muligens glemme røyken på bussholdeplasser, ved idrettsanlegg, på badeplasser og i friområder i Stavanger. Håpet til flertallspartiene i Stavanger er at de skal bli røykfrie. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flertallspartiene i Stavanger vil ha røykfrie uteområder.

Det betyr at alt fra bussholdeplasser til idrettsanlegg, badeplasser og friområder kan bli røykfrie i Stavanger.

Vedtaket om røykfrie uteområder støttes av Arbeiderpartiet, Folkeaksjonen nei til mer bompenger, Miljøpartiet De Grønne, Rødt, Senterpartiet og SV - og ble gjort i forbindelse med Stavanger kommunestyre sin behandling av handlings- og økonomiplan 14. desember.

Vil redusere røyking

Sølvi Ona Gjul, leder Utvalg for helse og velferd i Stavanger sier til NRK at vedtaket er fattet primært for å redusere eksponering av den farlige røyken.

- Tobakk er den viktigste enkeltårsaken til kreft i Norge, og vi må gjøre det vi kan for å redusere røyking, både aktivt og passivt, sier hun.

Dette er ikke et forbud, men et initiativ for å motivere folk til atferdsendring.

Kreftforeningen jubler over vedtaket, som er det første av sitt slag i Norge.

Håper flere tar etter

- Dette er historisk. Røykfrie uteområder vil gjøre Stavanger til en bedre og triveligere kommune, spesielt for barn og unge og andre sårbare grupper. Kreftforeningen jobber for et tobakksfritt samfunn, og dette vedtaket er et viktig steg på veien dit, sier Camilla Gram, distriktssjef for Kreftforeningen i Rogaland i en pressemelding.

Bare i Norge dør ifølge Kreftforeningen nesten 6000 personer av tobakksrelaterte sykdommer hvert år. Og det dør flere personer av tobakk - hver eneste uke - enn det gjør i trafikken i løpet av et helt år.

Nå håper Kreftforeningen at Stavanger vil gå foran som et eksempel til etterlevelse.

- Vedtaket som er gjort i Stavanger, vil forhåpentligvis føre til at færre unge begynner å røyke. Samtidig vil færre mennesker bli utsatt for passiv røyking. Dette er viktig, spesielt for sårbare grupper. Samtidig bidrar Stavanger nå til å etablere røykfrie områder som samfunnsnorm, i et forebyggende perspektiv, sier Gram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer