Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha røykfrie skoler

Regjeringen ønsker at fylkeskommunene skal innføre røykfrie skoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fokus på røyking er viktig, og særlig i henhold til den yngre generasjon. Dette kan vi gjøre blant annet ved å innføre røykfrie skoler, sier Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Tidligere i høst sendte hun og kunnskapsminister Øystein Djupedal et brev til alle landets fylkeskommuner med oppfordring om å innføre tobakksfri skoletid på videregående skole.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) mener at myndighetene, som eier av skolene i Norge, bør innføre dette tiltaket.

Forebygge

- Røykevanene legges gjerne allerede på ungdomsskolen. Og det er viktig å avverge at ungdom røyker så lenge at de utvikler kols. 2/3 av dem som rammes av sykdommen får KOLS på grunn av røyking, sier generalsekretær i LHL, Finn Grønseth.

- Røykefri skoletid betyr at det ikke er lov å røyke så lenge man er på skolen. Da hjelper det ikke å gå på røykehjørnet eller utenfor skolegjerdet. Dette bør gjelde både lærere og elever, sier Grønseth.

Noen skoler har allerede innført denne ordningen.

I den nasjonale strategien står det:

KAN BLI TOTALFORBUDT: Røyking i skoletida kan bli totalforbudt. Illustrasjonsfoto:SCANPIX
KAN BLI TOTALFORBUDT: Røyking i skoletida kan bli totalforbudt. Illustrasjonsfoto:SCANPIX Vis mer

Regjeringens mål er på sikt en røykfri ungdomsgenerasjon. Foreldre, trenere, fritidsledere og andre bør ikke bruke tobakk i samvær med barn og unge, og bør dessuten ta et klart standpunkt mot tobakksbruk.

Helsestatsråd Sylvia Brustad vil dessuten rutinesjekke lungekapasiteten til alle røykere over 35 år.

- Fra 1. juli 2007 skal det være et mål at alle allmennleger har tilgang på spirometri, slik at de kan måle lungefunksjonene til pasientene, sier Brustad.

De legene som velger å ikke lære seg å bruke spirometri vil heller ikke få lov til å skrive ut KOLS-medisin på blå resept.

KOLS-epidemi

- Vi står foran en epidemi når det gjelder kols. Det er den nye folkesykdommen. Vi har en kjempejobb foran oss, og systemet er ikke forberedt på den voldsomme veksten av de som vil bli rammet av sykdommen, sier generalsekretær Finn Grønseth.

Brustad mener at det må bevilges mer penger til dette området i framtida.

- Vi må sørge for ordentlig behandling og oppfølging. Det er viktig at folk tar symptomene på alvor og går til legen. Det er bedre å oppsøke lege en gang for mye, enn en gang for lite, sier statsråden.

Det antas at så mange som 200|000 personer i Norge har sykdommen, men halvparten av disse har ikke fått stilt diagnosen.

- Det er en utfordring når så mange av de med KOLS ikke har fått diagnosen, sier Brustad. Hun ønsker nasjonale retningslinjer som skal sørge for at KOLS-pasienter får lik behandling uavhengig av hvor i landet de bor.

En ringerunde Dagbladet har gjort til noen utvalgte Fylkeskommuner viser Brustads oppfordring om tobakksfri skoletid er blitt mottatt svært forskjellig.

I Telemark Fylkeskommune drøftes saken nå om dagen, mens Fylkestinget i Rogaland nylig vedtok et røykeforud på skolenes eiendommer. Vedtaket skal etter planen trå i kraft fra 1. januar 2007. I Troms og Sør-Trøndelag er det allerede innført røykeforbud på skolene.

- Vi var bekymret for at røykeforbudet ville bli et miljøproblem for skolens naboer. Men det har ikke vært problematisk, og jeg tror faktisk at forbudet bidrar til at færre elever begynner å røyke, sier opplæringsdirektør i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Inger Christensen.

I Akershus er det gjeldende vedtaket at hvert enkelt skoleutvalg bestemmer lokalt om det skal være et røykeforbud ved sin skole.

Fra Vest-Agder Fylkeskommune opplyses det at det ikke er vedtatt noe forbud.

- Vi hadde et røykeforbud, men vi måtte stoppe det. Vi fikk mange klager fordi elevene røyket på naboeiendommene til skolene. Så vi har heller innført andre tiltak som vi mener vil redusere røykingen, sier leder for utdanningsseksjonen i Vest-Agder Fylkeskommune, Eva Bergh.

Hele Norges coronakart