Vil ha Saddam for krigsforbryterdomstol

Amerikanerne mener Saddam bør behandles på linje med Jugoslavias eks-diktator Slobodan Milosevic. Den irakiske diktatoren kan vente seg en rettssak dersom han blir avsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Kongressen drøfter om den skal gi president George W. Bush fullmakt til en militær aksjon mot Saddam-regimet, vurderer presidentens stab hva amerikanerne skal gjøre med Saddam selv, når og hvis de får tak i ham. Vi gjør som med Slobo, lyder svaret.

Slobodan Milosevic står for tiden for FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag. Han er tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, og USA antyder at en lignende tiltale kan bli reist mot Saddam.

Eget tribunal

Pressetalsmann Ari Fleischer i Det hvite hus understreket onsdag at det i så fall blir hele verdenssamfunnet, og ikke USA eller noen annen enkeltstat, som stiller Saddam til ansvar for hans gjerninger. -Saken bør føres for et eget tribunal, tilføyde Fleischer.

President Bush sier at selv om Saddam er en trussel mot USA og alle andre land, betyr det ikke at en militær amerikanskaksjon mot Irak er unngåelig eller nær forestående. I en tale tidligere denne uken betegnet Bush Saddam som «en morderisk tyrann».

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA tror på sin side at Saddam neppe vil angripe USA i nær framtid, med mindre han blir provosert. CIA mener likevel det er fare for at Saddam vil bruke kjemiske eller biologiske våpen, hvis han føler seg truet.

Nye inspeksjoner

FNs våpeninspektører håper å være tilbake i Irak innen slutten av oktober, for å gjenoppta arbeidet med å avdekke om Saddam har kvittet seg med sine våpen for masseødeleggelse. Inspektørenes sjef Hans Blix sa onsdag at en fortropp med inspektører snart er reiseklar.

I et intervju med amerikansk fjernsyn understreket Blix at han og hans folk er klar over at deres rapporter kan bli avgjørende for spørsmålet om krig eller fred mellom Irak og de vestlige land. -Det er et tungt ansvar, men vi må gjøre jobben, framholdt han.

Storbritannias statsminister Tony Blair skulle torsdag drøfte Irak-spørsmålet med Russlands president Vladimir Putin. Det var ventet at Blair under sitt besøk i Moskva ville be om Putins støtte til en ny og svært skarp FN-resolusjon mot regimet i Irak.

(NTB-Reuters-AFP)